23. až 26. listopadu 2018 - Listopadové soustředění pěveckého sboru SMoG

Na Hoře svaté Kateřiny vládl svatý klid… Tedy až do chvíle, kdy se z mlhy husté tak, že by se dala krájet, vynořil dne 23. listopadu zelený autobus, z nějž za malý okamžik vyskočil mostecký SMoG. Zhrozily se hory, lesy; přikrčeně přihlíželi lidští i zvířecí obyvatelé vesnice, jak se SMoG z malé zastávky přesouvá do zdejšího penzionu.

Avšak zanedlouho měli všichni možnost zjistit, že je přijela navštívit nikoli jedovatá zkáza, nýbrž umělecký zážitek v podobě zpěvu repertoáru na blížící se vánoční koncerty Sboru Mosteckého Gymnázia. Rozutíkaly se po horách tradiční české koledy i zahraniční melodie, jejichž zvuk se během pobytu sboru na horách den ode dne lepšil a jednotlivé hlasy stále více a více harmonizovaly tak, jak by to mělo být. Horám prospělo ono hudební oživení, stejně jako zpěvákům prospěl čerstvý vzduch i onen pokorný klid, který zpomaluje čas a balzamuje na duši. Kdybychom byli ve škole, mohli bychom mluvit o ohromujícím příkladu symbiózy mezi SMoGem a horským prostředím…

Zpěváci i s paní učitelkou Řepovou a klavíristou Martinem Strakou se také do školy měli brzo navrátit. Po čtyřech dnech pilného zkoušení, tvrdé práce, ale také dobrého jídla a vtipů, zaplnil SMoG svými kufry znovu autobus až ke stropu, vmáčkl se do volných míst, a po krátkém problesknutí zelené barvy se mlha opět rozvalila po kraji.

A bylo zase svaté ticho.

Autorka: Eva Pitáková, 2.S