19. prosince 2018 - SMoGovské vyvrcholení

Ano, opět je tady náš velký den!

Je právě 19. prosince 2018 a my jsme se probudili s pocitem, že dnes je ten skvělý den! Den, kdy máme opět náš vánoční koncert v Kostele Nanebevzetí Panny Marie!

Jako každý rok naše cesta do kostela byla už v 10 hodin ráno. Divíte se proč? No přece kvůli generálce, aby vše klapalo a aby se vám líbilo! Na generálce jsme si vyzkoušeli, jak budeme stát, zabrali místa svým nejbližším a samozřejmě zpívali. Rozezpívali jsme se a vyzkoušeli náš repertoár, který si troufám říci, byl velmi hezky seskládaný. V kostele jsme dopoledne pěkně vymrzli a kolem 13. hodiny jsme byli doma a začali být nervózní, protože je to přeci jenom naše nejoblíbenější akce z roku, a tak chceme, aby byla perfektní!

Čas běžel jako voda a bylo 16:30 a my byli opět v kostele. Jako první jsme vyzkoušeli s panem varhaníkem Radkem Turčánim naši každoroční klasiku Ave Maria a poté útržky z repertoáru.

V 17:30 začali do kostela vcházet lidé, kteří si nás přišli poslechnout. Byli velmi příjemně naladění a z nás začala opadávat lehká nervozita. Půlhodinka utekla opět jak nic a najednou dívky stály nahoře u varhan a kostel se rozezněl díky skladbě Ave Maria. Zatímco jsme my slečny šly pomalu dolů, pan varhaník nás doprovázel příjemným hraním romantické improvizace na téma Adeste, Fideles.

Jako první zpívali naši pinďošíci - SMoG Junior, díky kterým se lidé pomalinku dostávali do vánoční nálady. Zpívali písně jak latinské, tak české. Svůj repertoárek zakončili písní Půlnoční od Václava Neckáře, která měla obrovský úspěch - přeci jenom, je to jedna z nejkrásnějších vánočních písní u nás! No a na scénu jsme pomalinku přicházeli my - SMoG Senior. Společně jsme si s malými zazpívali pár písní, jako byl například Den přeslavný, nebo Adeste, Fideles. S malými jsme se rozloučili a přišla naše velká chvíle! Letos jsme zpívali písně, které se každoročně velmi líbí, které máme rádi, ale také nové, které od nás ještě nikdo neslyšel! No, abych vám dala nějaký ten příklad. Ze známých každoročních písní jsme předvedli Last Christmas (kterou všichni znají, protože byla několikrát přezpívána a v rádiu nesmí v tomto období chybět), Christmas Kum Ba Ya (tradiční svahilský spirituál), Believe (píseň z vánočního filmu - Polární expres), Carol of the Bells a mnoho dalších. Letošní novinkou byla skladba Ubi caritas, od našeho oblíbeného autora jménem Ola Gjeilo - byla to doopravdy bomba, která se do kostela nesmírně hodila. Náš repertoár jsme ukončili velmi oblíbeným Stínem katedrál (no dobře, mnou velmi oblíbený).

Koncert jsme ukončili s Juniory a s lidmi v kostele, kdy jsme si společně zazpívali vánoční koledu Narodil se Kristus pán.

Po koncertu za námi lidé chodili a říkali, jak si to opět nesmírně užili, což nás vždy moc potěší a zahřeje u srdíčka.

Jako po každém koncertu bych chtěla strašně moc poděkovat naší milované sbormistryni Danušce, protože bez ní by nic takového nikdy nevzniklo!

Autoři: Markéta Rybínová (text), Mgr. Michal Smatana (foto)