4. prosince 2019 - Psychologie pro právníky

Ve středu 4. prosince se nám, studentům dvouletého semináře psychologie, naskytla možnost podívat se, jak probíhá hlavní líčení u Okresního soudu v Mostě. Paní soudkyně JUDr. Šárka Tampová nám umožnila sledovat senátní trestní řízení ve věci těžkého ublížení na zdraví, ke kterému došlo před mosteckým klubem. Tento trestný čin se stal zrovna tu noc, kdy probíhala Gympl Night.

Bylo to vlastně něco, co se mohlo stát komukoliv z nás, a možná i proto tato naše exkurze v nás zanechala mnoho pocitů. Projednávalo se napadení, při kterém dvě rány pěstí do oblasti čelisti a oka zapříčinily řadu zranění, poškozený spadl na zem a úderem do hlavy o dlažbu si způsobil další těžká poranění hlavy. S napětím jsme sledovali průběh dokazování, výpovědi svědků, práci státního zástupce, obhájce a celého senátu a profesionalitu paní soudkyně.

Rozsudek však tento den vynesen nebyl, na žádost obhájce obžalovaného byl soud odročen. Po ukončení jednání následovala beseda, a nejen budoucí právníci z našich řad pokládali paní soudkyni zajímavé dotazy a zmínili i svoje postřehy z trestního řízení. Všichni doufáme, že se dozvíme, jak soud v této věci rozhodne.

Názory zúčastněných

Jednou bych se chtěl stát právníkem, proto pro mě byla exkurze u soudu mimořádně zajímavá. Líbil se mi také případ, který nám paní soudkyně vybrala, protože byl blízký našemu věku. Na akci, na které došlo k tomuto činu, jsem byl také osobně přítomen, což ve mně vyvolalo ještě větší zájem. Rozhodně bych nechtěl u soudu být v roli poškozeného ani obžalovaného.

Ondřej

... v den, kdy se tato událost stala, jsem v Novém obzoru sama byla, a proto si myslím, že toto soudní líčení nám bylo dobrým příkladem a případným varováním před tím, co může potkat i nás samotné. Návštěva soudu mi pomohla i v rozhodování se o mé budoucí profesi.

Pavla

Byla to pro mě velká zkušenost. Velmi mě zaujalo jednání lidí u soudu a také jednání soudkyně, kterou za to obdivuji. Musí být náročné být nestranná a určitě to vyžaduje několikaletou praxi v oboru. já sama chci jít studovat práva a tato zkušenost se mi velmi hodí.

Dominika

Přístup paní soudkyně mě velmi potěšil, protože nám vše pečlivě vysvětlila. Debata s ním byla velmi příjemná.

Eliška

... Užitečné bylo také seznámení s profesemi u soudu.

Julie

... Pak jsem byla spíše v údivu z toho, že obžalovaný je stejný ročník narození jako já, ovšem nepracuje, nestuduje a nechá se živit od otce. Málokdy si uvědomím, že takhle mladí lidé žijí i tímto způsobem.

Lucie

Exkurze to byla opravdu úžasná, trvalo mi ještě několik hodin po ní, než mi došlo, že je to vlastně doopravdy a nebyla to jen nahraná scénka. ...tato zkušenost vlastně může být i takovým impulzem ke zlepšení sebe sama.

Tereza

Autoři: Tereza Jeníčková se spolužáky, 4.A (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)