14. ledna 2020 - Přednáška na téma prezentace

V úterý 14. ledna se na horní budově v učebně ZSV krátce před první vyučovací hodinou shromáždili studenti psychologického semináře, aby se mohli zúčastnit přednášky na téma prezentace a vystupování. Paní učitelka Jitka Ježková nejprve třídě představila paní přednášející, doktorku (a mimo jiné také bývalou studentku našeho gymnázia) Kateřinu Smejkalovou, která se ihned chopila mluveného slova. Se sympatickou bezprostředností, v níž ovšem zároveň figurovala přiměřená pokora, seznámila přítomné s širokou problematikou prezentování a faktory, jimiž se každý úspěšný prezentující před, během, i po svém projevu musí řídit.

Již v prvních okamžicích bylo jasné, že se nebude jednat o tradiční přednášku, během níž jeden vede dlouhý monolog, a ostatní jen slepě naslouchají. Paní Smejkalová požadovala od svých posluchačů zpětnou vazbu; chtěla, aby se zapojili, aby mluvili, aby předvedli své komunikační dovednosti. A byť byli někteří studenti z počátku nesmělí; laskavý, mírný a vstřícný přístup paní přednášející nakonec zajistil, že jiskra přeskočila. Přítomní tak nejen, že se – prostřednictvím slov paní Smejkalové doprovázených její poutavou elektronickou prezentací - dozvěděli teoretické informace a termíny vázající se k tématu, ale rovněž si mohli přímo na místě takové prezentování vyzkoušet na vlastní kůži. Díky navození přátelské atmosféry v učebně vše probíhalo v klidu a bez stresu, ovšem za zvýšené pozornosti, jíž studenti ochotně paní přednášející i jejímu nesmírně praktickému výkladu věnovali.

Dvě vyučovací hodiny tak utekly jako voda a účastníci přednášky odcházeli ze třídy obohaceni o drahocenné zkušenosti. Neboť kamkoli je život zavane, zřejmě se nenajde místo, kde by nemuseli (a nemohli) své komunikační a prezentační schopnosti uplatnit.

Autoři: Eva Pitáková, 3.S (text), Mgr. Jitka Ježková (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)