1. února 2016 - Exkurze do Senátu Parlamentu ČR

V pondělí 1. února se vybraní žáci zúčastnili exkurze do Senátu Parlamentu ČR. Prohlédli si prostory, ve kterých Senát ČR sídlí, a na besedě s paní senátorkou Dernerovou se dověděli více o tom, co přesně práce senátora obnáší.

Senát sídlí v areálu Valdštejnského, Kolovratského a Malého Fürstenberského paláce.

Senát Parlamentu ČR je ústavní institucí, která spolu s Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR vykonává moc zákonodárnou. Naplňuje přitom pravomoci dané Ústavou ČR a některými běžnými zákony.

Senátoři jsou voleni většinovým volebním systémem v jednomandátových volebních obvodech na 6 let. Senát Parlamentu ČR je složen z 81 senátorů, přičemž každé dva roky probíhají volby do 1/3 Senátu.

Historicky první volby do Senátu se konaly v dubnu r. 1920 a bylo zvoleno 142 senátorů z 11 politických stran.

V novodobé historii samostatné České republiky byly první volby do Senátu Parlamentu ČR uspořádány na podzim roku 1996. Jelikož šlo o první volby do senátu, 1/3 obvodů volila senátora na 2 roky, 1/3 zvolila senátora se čtyřletým mandátem a pouze 1/3 volila senátora s ústavou předepsaným šestiletým mandátem. Zkrácením prvních mandátů u vybraných senátních obvodů byla naplněna ústavní klauzule, podle které se volby do Senátu konají každé 2 roky a volí se 1/3 senátu (samotná délka mandátu je 6 let). První, tzv. ustavující schůze Senátu se konala ve středu 18. prosince 1996, kdy bylo zvoleno vedení nově vzniklého Senátu. Prvním předsedou Senátu se stal Petr Pithart z KDU-ČSL.

Činnost Senátu PČR probíhá především na schůzích orgánů Senátu (výbory a komise) a na schůzi Senátu. Tyto schůze se konají nepravidelně v návaznosti na postoupení návrhů zákonů Poslaneckou sněmovnou, přičemž na projednání postoupeného zákona má Senát pouhých 30 dní. Senát PČR zároveň na základě požadavků občanské společnosti připravuje veřejná slyšení k celospolečenským i zásadním regionálním problémům. V sídle horní parlamentní komory se rovněž pořádá také celá řada konferencí a seminářů.

Autorka: Mgr. Iveta Macánová (text+foto)