6. - 12. května 2016 - Týden Evropy v Hungenu

6. května jsme se s panem učitelem Přenosilem a panem ředitelem vydali na výměnný pobyt v rámci týdne Evropy v německém městečku Hungen. Spolu s námi jel sbor SMoG, který naší školu reprezentoval. Na starost si nás vzaly rodiny studentů Gesamtschule Hungen, kam jsme docházeli na výuku. Nejprve jsme se obávali našich dovedností v německém jazyce, ale po víkendu stráveném s německými přáteli jsme se přesvědčili, že umíme "šprechtit" velmi dobře.

V sobotu jsme ještě se sborem zavítali do hesenské metropole, do Frankfurtu nad Mohanem. Prošli jsme se centrem a prohlédli jsme si památky, samozřejmě nechyběl rozchod, během kterého mnozí nakoupili suvenýry. V neděli časně ráno odjel náš sbor zpět domů a my jsme se věnovali rodinnému sdružování.

Z pondělního rána jsme měli strach, neboť přišel čas jít do německé školy. Po vydatné snídani nás rodiny odvezli před Gesamtschule a nechali nás na pospas německých profesorů. Obavy byly zbytečné. Výuce jsme jen přihlíželi, profesoři se nás pouze ptali na jména a třídu. V 10 hodin jsme se všichni sešli s koly a dobrou náladou, nastal čas výletu. Pro některé z nás první jízda na kole. Celkem jsme ujeli 30km do sousedního města Laubachu. Odpoledne jsme si ještě společně zašli k jezeru.

V úterý opět ranní výuka a pak jsme zamířili do Hessenparku. Zde jsme si mohli prohlédnout staré domy, které byly převezeny z okolních vesnic. Ve skupinách jsme poté vyplňovali pracovní listy a rozšířili si slovní zásobu o slovíčka Lahm, Riegel, Stroh (jíl, trám, sláma).

Středa byla z celého týdne nejhezčí, s partnery a učiteli jsme sjížděli 14km dlouhý úsek řeky Lahn. Jeli jsme na kánoích o třech místech, někteří z nás se tzv. udělali. Respektive většina, dokonce i německý profesor Roeschen. Po krásném dni jsme se naposledy večer sešli na rozloučenou a při dobrém jídle (místní vyhlášený Doner a pizza) jsme rozjímali nad zámkem, kde se naše setkání konalo.

Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že to byl jeden z nejhezčích týdnů v tomto školním roce, ba dokonce posledních pár let. Za celou naší partu mohu říci, že jsme si to náramně užili.

Autoři: Karolína Nodesová a Tereza Lišková, 1.A (text), Hartmut Roeschen, Mgr. Karel Vacek, Mgr. Michael Přenosil (foto)