12. října 2018 - STO - Den první

Rok se s rokem sešel a tým Mediálních vteřin se vám opět hlásí. Jak jistě víte, naše republika zanedlouho slaví 100. výročí svého vzniku a u toho naše gymnázium samozřejmě nesmí chybět. Dnešním dnem jsme zahájili projekt nesoucí název STO, jehož cílem je připomenout důležité události českých dějin a umožnit studentům interaktivní formou blíže nahlédnout do těchto významných historických okamžiků. Velký dík patří učitelům, kteří každým rokem vybírají a oslovují hosty, s nimiž se mají žáci možnost setkat a vychutnat si tak bohatý program plný zajímavých přednášek, týkajících se nejen roku 1918, ale též dalších "osmičkových" výročí. A kdo má chuť, může být, prostřednictvím našeho týmu Mediálních vteřin, u toho.

Naším prvním hostem byl vysokoškolský pedagog a politolog Petr Fleischmann, který si pro nás připravil přednášku na téma "Identita" (Mimochodem, věděli jste, že v roce 2005 mu prezident Francouzské republiky, Jacques Chirac, udělil titul Rytíře francouzského Národního řádu za zásluhy?). Profesor Fleischmann nastínil problematiku pojmu "národní identita", o kterém slýcháme v médiích. Poutavě nás přiměl přemýšlet o významu tohoto pojmu. Přednáška se dotkla i dalších zajímavých témat (více se dozvíte ve videoreportáži). Pan profesor nás také upozornil na to, že dějiny nejsou mnohdy podávány způsobem, jakým se opravdu udály. V této souvislosti není od věci připomenout si následující citáty:

"History is written by the victors."

(Winston Churchill)

"Who controls the past, controls the future. Who controls the present, controls the past."

(George Orwell, 1984)

První den se vydařil a zcela jistě v nás zanechal otázky, nad kterými je třeba se zamýšlet.

Autoři: Karolína Marklová, oktáva (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Dominik Síbr, 2.B (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)