18. dubna 2019 - Nach Dresden? Ja!

Město Drážďany si ihned každý spojí s nakupováním, se spoustou obchodních center nebo s vyhlášenými vánočními trhy. Třídy kvinta a 3.B se však dne 18. dubna do tohoto města vypravily s naprosto jiným úmyslem, a to obdivovat Florencii na Labi z pohledu turistů kochajících se památkami.

Po zajímavé cestě autobusem (s rozbitými doutnajícími brzdovými destičkami, které byly příčinou všudypřítomného zápachu) jsme se vydali k baroknímu skvostu Zwingeru, který jsme si důkladně prošli. Oklikou přes Semperoper jsme se dostali k památce Fürstenzug (102 metrů dlouhý obraz z porcelánových destiček, vyobrazující saské panovníky). Poté nás čekal zlatý hřeb celého dopoledne, jímž byl Frauenkirche. Monumentální barokní chrám, který byl za války poškozen a po válce znovu vystaven. Abychom viděli Drážďany pěkně z výšky, vystoupali jsme také na vyhlídkový ochoz na kopuli tohoto monumentu. Ptačí perspektiva společně s vydařeným počasím nám vyrazily dech. Po památkové části následoval čas na rozchod, který většina účastníků využila k návštěvě místních obchodů. Odpoledne jsme již bez problémů dorazili domů.

Vydařené počasí, nádherné památky a trocha toho dobrodružství vytvořily krásnou exkurzi, z níž jsme si odnesli mnoho poznatků a zážitků. Nejezděte tedy do Drážďan jen kvůli nákupům. Nudit se tu určitě nebudete!

Autoři: Adam Novák, kvinta (text), Mgr. Zdeňka Vargová (foto)