21. až 28. června 2017 - Škola v přírodě Hrachov

22. června jsme se probudili do chladnějšího rána. Dopoledne se však oteplilo a všichni začali vyhledávat stinná místa a vytahovat opalovací krémy. Po snídani jsme vyšli směr Hrachov (kousek do kopečka). Naším cílem bylo Centrum ochrany fauny. Zdejší pracovníci pečují o zvířata, která sem byla přenesena, protože mají nějaký handicap a nemohou se vrátit do volné přírody. Někteří živočichové jsou na tom lépe a o ně se tu pečuje tak, aby se mohli vrátit do svého přirozeného prostředí. Díky zajímavému výkladu jsme byli seznámeni s osudy a životy zdejších ptáků, savců a ryb. V táboře na nás již čekali s obědem a o polední pauze jsme hráli hry. Odpoledne máme vždy program s vychovatelem. Letos si pro nás připravili celotáborovou hru na téma "Staré řecké báje a pověsti". Tentokrát jsme luštili šifry a hráli různé hry. Později odpoledne jsme šli do bazénu a po večeři pro nás byla připravena diskotéka.

V pátek 23. června bylo opět teplé počasí. Ráno jsme absolvovali stezku, kterou si pro nás připravili učitelé. Na deseti zastaveních jsme si ověřili své znalosti z češtiny, zeměpisu, dějepisu nebo biologie. Na konci jsme skládali básničky z určitých slov. Vše jsme završili vyráběním kytic z krepových papírů a přírodnin. Odpoledne jsme tvořili týmovou vlajku, přemýšleli nad pokřiky, ale hlavně jsme zdobili naše "loďky" (žebřík se třemi příčkami). Ty jsme využili při velkém souboji s ostatními - vyzdobený žebřík si tři lidé dali na ramena a běželi s ním, přičemž jsme si žebřík v týmu předávali.

Během uplynulých dnů, jež jsme v Hrachově strávili, jsme si také připravovali představení na táborovou Tvoje tvář má známý hlas, soutěž, kterou známe z televize. Naši práci jsme předvedli po večeři. Pobavili jsme se, zasmáli se - byl to doopravdy krásný večer.

V sobotu 24. června jsme poznávali okolní místa - celý tábor vyrazil na výlety. Sekunda objela na SEGWAYích okolí Nového Knína, města, kde se těžilo zlato. S ním se seznámila v Muzeu těžby zlata. Pak se přesunula do Dobříše. Tam se prošla zámeckým parkem a obdivovala historické interiéry. Prima, tercie a kvarta obdivovaly krásy Příbrami. Příbram je město ve Středočeském kraji, které je proslulé těžbou černého uhlí, stříbra a uranu. V městské části Březové Hory (dříve horní královské město) je dodnes zachovalá soustava dolů a vše s nimi spojené. Doly Anna, Vojtěch a Ševčin jsou zpřístupněné veřejnosti. Jezdí zde důlní vláček, jsou zde vystaveny různé předměty (stroje, hornické kroje atd.), obrovský parní stroj, který poháněl těžní věž, a samozřejmě zde najdeme důlní prostory. V Příbrami nás také zaujme kopeček Svatá Hora a na něm nádherný barokní chrám.

Po příjezdu do Příbrami jsme dostali rozchod (zdejší obchody měly dobré tržby :-)), ale někteří (cca. 4 lidi) obdivovali zdejší památky. Pak jsme přejeli do Březových Hor, kde jsme navštívili důl Anna, konkrétně systém vodohospodářských štol (odvodňování prostor, kde se těžilo). Vláčkem jsme dojeli do štoly Prokop (těžba stříbra) a viděli již zmíněný parní stroj. Vše obohatil velice poutavý a zajímavý výklad průvodců. Především pana Poppa, který nám vyprávěl o zdejších hornících a permonících. Děkujeme za pěknou prohlídku!

Následně jsme se přesunuli do Benešova, kam jsme si jeli zahrát bowling. Abychom se vystřídali, dostali jsme rozchod. Benešov nás bohužel příliš nezaujal.

Tento den byl velmi náročný, leč poučný a zajímavý. Pokud se také chcete dozvědět něco o hornické kultuře, neváhejte navštívit Příbram a následovat naše stopy.

V neděli jsme celý den trávili s vychovateli. Dopoledne byly třídní programy – míčové hry, minigolf, živý fotbal, lanový park, dětské hřiště a mnoho dalšího. Odpoledne jsme hráli hry, kouzla a AZ kvíz. Abych byl přesný: každý tým se naučil choreografie, za ty získal diamanty, které bylo možno vyměnit za vyšrafovaná políčka v AZ kvízu. O ostatní políčka bojovaly dva týmy formou vědomostních otázek. Zkrátka tak, jak to známe z televize. Zbytek jsme opět vyplnili třídními programy.

V pondělí nás měli dopoledne opět na starosti učitelé. Využili jsme zdejších atrakcí a hřišť. Hrálo se několik turnajů ve fotbale, ringu, přehazované atd. Po poledním klidu byla tematická hra Trojská válka. Každý z nás dostal kartičku s různou zbraní (kolt, prak…). Ti se stejnou kartičkou vytvořili pětice. Každá z nich měla míčky. Úkolem pětice bylo trefit míčkem vychovatele a získat tak body v podobě čárek na obličeji. Jakmile byl vychovatel udeřen, sundal čepici a namaloval čárky na obličej a vyměnil karty (zbraně) za jinou, takže jsme opět museli sestavit novou pětici. Večer se tradičně nesl v duchu třídních programů.

Autoři: Adam Novák, tercie (text), Mgr. Michael Přenosil (foto), Mgr. Eva Matesová (foto)