3. října 2017 - Týden kultury - úterý - den druhý

Také dnes to u nás na škole kulturně vře.

Hned v osm hodin v učebně ZSV+ začíná Poezie s Radkem Fridrichem – tvůrčí dílna. Radek, přesněji - Mistr Radek - vydal přes desítku básnických sbírek a obdržel několik významných cen. Ve své tvorbě akcentuje severní Čechy a německé vlivy v bývalých Sudetech. Jsme dokonale očarováni, Radek je v civilním projevu příjemný, sympatický člověk, který dokáže o životě a básnické tvorbě hovořit velmi přitažlivě. Začteni do jeho rýmů otvíráme svět svébytné imaginace. Ano, tohle JE umění. Umění slova, umění věty, umění obrazu. Už není realita, už není sen, zůstávají jen vzpomínky poskládané ze střípků oživlých vět. Díky, díky, díky.

Od deseti hodin následuje – Městské divadlo v Mostě: Krvavá Henrieta aneb jedno jaro v Paříži, divadelní představení autorů Oldřicha Daňka a Jana F. Fischera - příběh lásky a vraždy. Divadelně-hudební zpráva o jednom báječném jaru v Paříži, které bylo plné volnosti a svobody, ale i mocenských ambicí. Hru v našem Městském divadle uvedlo Divadlo Na Rejdišti v podání studentů Pražské konzervatoře. Hra o životě. Nebo snad život o hře? Závěrečný zasloužený potlesk.

Současně s Krvavou Henrietou probíhá v učebně ZSV+ Přednáška Petra Viziny, vedoucího kulturní redakce zpravodajství České televize na téma – Kultura v České televizi. Vynikající přednáška, která jde na dřeň - co je vlastně kultura, kultura národa, kultura společnosti, jaké společenské, osobnostní podhoubí spoluurčuje kulturu, úloha tisku a televize, kulturní legendy, národní hrdost… hltáme každé slovo. A vůbec, na závěr jsme potěšeni, když Petr chválí naší školu za zorganiz ování právě Týdne kultury. A my zase moc chválíme Petra.

Od dvanácti hodin pokračuje kulturní týden v učebně ZE+ přednáškou Amani Alkebsi – Kultura života v Jemenu. Shaima Al-Nahari studuje naší školu. Pochází z Jemenu a odtud je už opravdu jen krůček k tomu využít jejích zkušeností a zkušeností její rodiny k přednášce o kultuře života v Jemenu. Byla to paráda – Shaima a její maminka s tetou nám vyprávěly nejen o svých životech, o kultuře a zvycích, ale přinesly s sebou též mnoho příznačných artefaktů – oblečení, šperky, parfém, miniatury jemenských stavebních památek a tradiční jemenské občerstvení. Tak to se povedlo. Tleskáme naší kamarádce z Jemenu.

Nakonec v podvečer od půl osmé - Pojízdný prostor Autobuf na náměstí v Mostě, divadelní festival Young for young. Je to neuvěřitelné, ale proč ne. Když se svého času mohla hrát divadelní představení v bytech, proč by se nemohla dnes hrát v autobusu? Koneckonců při cestách busem do školy jsme jistě všichni zažili nejedno drama, nejeden thriller či nejednu frašku. Ovšem takovéto „představení“ je zpravidla šmíra, Pojízdný prostor Autobuf, to je umělecky opravdu jiná liga. Nelze než zvednout oba palce a ocenit nápad „pojízdné kultury" - Bravo Autobuf.

Zítra nashledanou.

Autoři: Marek Fux, septima (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Monika Jeníčková, 4.A (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)



Úterní Mediální vteřiny



Rozhovor s Petrem Vizinou