2. října 2017 - Týden kultury - pondělí - den první

Všechny penály zavřeme tento týden na petlice. A natruc době nezhasneme ve třídách všechny svíce. A neopevníme svoje těla, vždyť jinak by naše srdce opravdu kulturně… zkameněla. Jo přesně, potkal jsem ho ráno cestou do školy. Václava Hraběte. Bude ho tam prý plno, a ještě mnoho dalších.

Co je vlastně kultura? To je jasné, kultura je… no, nechme to nakonec na nás na všech. Máme týden na to se do kultury ponořit, poznat jí, prožít jí, nechat se jí unést a třeba se jí i dojmout, třeba jí být i uchvácen.

Všechno to začalo v osm hodin před bédvojkou slavnostním zahájením. A hned první den nás čekaly rozmanité akce - na úvod Luděk Pešek Pachl: Vystavuje v chodbě prvního patra bédvojky své obrazy. Procházíme galerií a své duše topíme v postpunkovém neoartu. Luděk se narodil v Mostě, nyní žije v Berlíně.

Od deseti hodin máme v učebně ZSV+ setkání s dalším mostečanem, bývalým studentem naší školy - Janem Kačenou. Divadelní režisér, desítky inscenací. A pro nás má v rukávu desítky postřehů z divadelního zákulisí. Díky Honzo.

Potom od dvanácti hodin přednáší v učebně ZSV+ Gabriela Nekolová. Tohle byl "Sestup Orfeův". Gabriela je vládní zmocněnkyní pro Ústecký kraj. Zasazuje se o zlepšení podmínek v našem kraji a zlepšení jeho image. Příznačně nazvala svojí výbornou přednášku - Na hraně jámy… Paralelně jede v učebně MA+ telemost až z Brazílie: spisovatelka Markéta Pilátová nás prostřednictvím obrazovky seznamuje s Brazílií, jak se tam žije, jak se tam učí a jak se tam píše. Telemost se spisovatelkou z Brazílie, tohle je opravdová kultura jednadvacátého století. Paráda.

Zítra nashledanou.

Markéta Pilátová - shrnutí přednášky
Markéta Pilátová - přepis rozhovoru

Autoři: Marek Fux, septima (text), realizační tým videa - viz titulky v závěru, Monika Jeníčková, 4.A (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)



Trailer Mediálních vteřin



Pondělní Mediální vteřiny



Rozhovor s Luďkem Peškem Pachlem