7. až 11. října 2019 - Paříž a Versailles

Den první

Dne 7. října 2019 v 16 hodin, vyrazilo 52 žáků mosteckého gymnázia na zájezd do Francie. S posloucháním hudby, sledováním filmu a poznáváním nových lidí utekla dvanácti a půl hodinová cesta se čtyřmi zastávkami jako voda. I když v autobuse naplněném do posledního místa nikdy nebylo úplné ticho, každý se snažil alespoň chvilku prospat na další náročný den v Paříži. V úterý ráno jsme se plni očekávání probudili do ranního provozu, který ve Francii znamená i několik hodin čekání v koloně a sledování nebezpečných manévrů ze strany řidičů nejen automobilů, ale také skútrů, které najdete v Paříži na každém rohu. Toto zdržení má i své výhody. Pomalé projíždění centrem Paříže Vám nabízí čas na prohlídku každého detailu.

Den druhý

Po noci strávené v autobuse jsme se v brzkých hodinách vydali do středu Paříže na naši první zastávku, kterou byla Eiffelova věž. Cestou jsme se seznámili s vyhlášenou pařížskou dopravou, která byla opravdu hustá. Člověk musí mít pevné nervy, anebo si pořídit skútr, se kterým se dostane kamkoliv, aby v této dopravě obstál. Po výstupu z autobusu jsme se blížili k Eiffelovce a začali jsme si všímat obchodníků s malými přívěsky a těžítky této dominanty. S těmito obchodníky jsme se setkávali poměrně často na našem výletu.

Bylo několik způsobů, jak cestovat na vrcholek věže. Do poloviny jsme si mohli vybrat, zda využijeme schody nebo výtah. Na vrcholek jsme se pak museli dostat pomocí dalšího výtahu. Bohužel nás zastihlo nepříjemné počasí a jediné, co jsme mohli vidět, byla mlha spojená s jemným deštěm.

Následně jsme se přesunuli k Invalidovně. Zde jsme se mohli kochat zbraněmi a zbrojí, která se postupem času obměňovala. V tomto muzeu armády se nachází i ostatky Napoleona Bonaparte uložené v kryptě pod Mansartovým dómem. Napoleonovy ostatky sem byly přesunuty až čtyřicet let po jeho úmrtí na povel od Ludvíka Filipa.

Pak na nás čekalo muzeum parfémů Fragonard, kde jsme se dozvěděli něco málo o historii prvních parfémů a jejich výrobě. Na závěr prohlídky nám bylo možné si zakoupit něco z místní nabídky. Po rozchodu na večeři jsme se opět setkali na tomto místě a vydali se na cestu k autobusu, abychom se přesunuli k hotelu. Stejně jako brzo ráno je pařížská doprava pestrá i večer. Po menším zpoždění jsme se dostali na hotel, kde se náš první den v Paříži chýlil ke konci.

Den třetí

Ráno, po vydatné snídani, jsme se vydali autobusem na cestu k zámku Versailles. Cesta byla sice dlouhá, protože v Paříži jsou ráno dlouhé zácpy, ale úspěšně jsme to zvládli.

Když jsme se dostali k zámku, pouliční prodavači nám nabízeli Eifellovky, které jsme všichni bezhlavě kupovali.

Při vstupu do zámku se nám ukázala nádherná renesanční zlatá brána, která právě v dobách Ludvíka sloužila jako vstup do zámku.

Dostaňme se konečně k expozici….

První pokoj, do kterého jsme vstoupili, krásně vystihoval stavební sloh zámku. Nádherný masivní krb, ve kterém byla jako dekorace přidána polena, byl jedním z největších skvostů pokoje. Poté se v pokoji nacházely obrazy, ten největší se tyčil přes celou stěnu.

Mě osobně se nejvíce líbil zrcadlový sál. Sál, jehož stěny byly tvořeny jen a pouze ze zrcadel. Mě jakožto typické instagramerce se tento sál líbil, daly se v něm fotit hezké fotky. Sál obsahoval také nespočet nádherných skleněných lustrů.

Zámek obsahoval tolik pokojů, že všechny ani nejde popisovat. Expozice byla velmi obsáhlá a mně se velmi líbila.

Versailles by ale nebylo Versailles bez zahrad. Tam jsme zavítali hned po návštěvě zámku. Zahrady v krásném geometrickém tvaru, mnoho fontán a jezírek. Byly tam moc krásné labutě a velmi dobré hranolky. Na to, že už nám klepe podzim na dveře, zahrady byly krásně zelené a rozkvetlé.

Po Versailles jsme se přesunuli do části La Défense, která se může pyšnit tím, že patří k nejmodernějším čtvrtím Francie. Mnoho vysokých budov plných oken, abstraktního umění, ale také nákupních center. Vystoupali jsme na schody pod Grande Arche, ze kterých byl nádherný výhled na Vítězný oblouk.

Další naší zastávkou byl Montmatre, viděli jsme slavný Moulin rouge (Červený mlýn), ve kterém se dá najít dodnes zábava. Hlavním důvodem naší zastávky, ale byl chrám Sacre-Coeur, který je naprosto dechberoucí. Nádherný bílý chrám, ve stylu byzantsko-románském, který se tyčí na kopci. Výhled byl opravdu nádherný, byla vidět velká část Paříže. V chrámu jsme zrovna stihli mši. Poté jsme dostali rozchod a mohli jsme si nakoupit nějaké suvenýry a nebo si zajít na typické francouzské jídlo.

Chýlilo se k večeru a my se pomalu vydali na hotel. Kdo chtěl si mohl objednat pizzu a kdo nechtěl, jako třeba náš pokoj, vydal se na večeři do nedaleké restaurace. Mnoho možností, ale také mnoho zážitků, protože holky ochutnávali šneky a také ochutnávaly mušle. Mnoho zážitků máme právě z večeře.

Nakonec už jsme došli na pokoj a ulehli po dni plném zážitků.

Den čtvrtý

Čtvrtek byl závěrečným dnem stráveným v Paříži. Ráno po snídani jsme si všichni dobalili věci a vyrazili k autobusu. Naskládali jsme tam zavazadla, usadili se a vyrazili naposledy do centra Paříže. Po asi hodině a půl jsme dorazili k univerzitní knihovně Sainte-Genevieve Bibiotheque, kde jsme vystoupili a dál pokračovali pěšky. Cestou do Latinské čtvrti jsme míjeli Place du Pantheón a Lucemburské zahrady. Po dalších pár minutách chůze jsme konečně došli k náměstí Place de la Sorbonne v Latinské čtvrti, kde jsme měli dvouhodinový rozchod. Ihned po rozchodu jsme se tradičně zastavili v McDonald' s pro "zdravý" oběd, který jsme si posléze snědli v jednom z mnoha nádherných parků. Po zbytek času našeho rozchodu jsme se prošli k řece Seině a ke Katedrále Notre-Dame. Byla také možnost se podívat do Sainte - Chapelle. Vstup je pro občana evropské unie do dvaceti čtyř let zdarma, jinak se platí od osmnácti let. Kaple má dvě patra. Někteří z nás ji navštívili. V prvním patře jsou spíše "stánky" se suvenýry, v druhém nic takového není, jen spousta turistů, kteří si fotí krásu kaple. Myslím, že každý, kdo bude mít možnost podívat se do Paříže, by měl Sainte - Chapelle navštívit. Společně jsme vyrazili do Louvru, kde jsme měli možnost vidět obraz Mony Lisy, sochu Venuše a další historická díla. Ke konci dne jsme absolvovali plavbu lodí Bateaux Mouches po Seině, která trvala hodinu a čtvrt. V průběhu plavby jsme po obou březích řeky pozorovali další zajímavé stavby města např. Musée d´Orsay nebo Institut de France. Po plavbě jsme nasedli do autobusu a vydali se na cestu domů.

Den pátý

Pátek už jsme čas strávili jen v autobuse. Sice se nám všem na zájezdu líbilo, ale po několika dnech v Paříži už jsme se těšili domů.

Brzo ráno se autobus postupně zastavoval na různých benzínkách v Německu, aby si všichni mohli něco nakoupit a zajít na záchod. Určitě bychom věděli počet, ale většinu z nich jsme prospali. Okolo devíti hodin ráno jsme zastavili na benzínce v Čechách. Po 11:00 jsme se zdárně vrátili do Mostu.

Autoři: Milan Hábl, Kateřina Macanová, Hanička Duong, Eliška Štýsová, Jana Staňková (text), účastníci zájezdu (foto)