20. května 2016 - Návštěva Austrálie tam a zpět za 2 hodiny

V pátek 20. května navštívila třída sekunda s paní učitelkou Malečkovou výstavu v mosteckém oblastním muzeu s názvem "Umění australských domorodců". Tato výstava posloužila k zpestření výuky zeměpisu a pěkně doplnila právě probíranou látku o Austrálii.

Po první vyučovací hodině jsme se sešli před školou a vyrazili k muzeu. U budovy muzea nás přivítala paní průvodkyně, která nás odvedla k zadní části muzea. Jakmile jsme vstoupili do místnosti, uvítala nás replika obrovské skalní malby. Viděli jsme mnoho dalších předmětů či maleb, ke kterým byli doplněny informace výkladem paní průvodkyně. Ta nám nepovídala pouze o vystavených předmětech, vyprávěla také o domorodých Australanech (o jejich tradicích, životě, rituálech), o české výpravné expedici vedené Janem Jelínkem, jež zkoumala život těchto lidí a jejich kulturu… Nejvíce nás zaujal zvyk, kdy se chlapec stával mužem: Chlapcovo tělo bylo zahrabáno pod zem (samozřejmě kromě hlavy) na jeden měsíc, a během této doby nedostal pít, jíst, nemohl s nikým mluvit. Budoucí muž byl tak připraven, že při putování Austrálií nemusí nikoho potkat, bude si muset sehnat potravu a vodu.

Poté jsme šli do vedlejší místnosti, kde jsme vyplňovali pracovní listy, u nichž jsme si ověřili naší pozornost při exkurzi. Další minuty v této místnosti jsme vyplnili tvořením. Naším úkolem bylo namalovat (na čtvrtku) zvíře nebo jiné výjevy jako staří Australané. K tvoření jsme používali uhly a pastelky a ti, kteří si moc nevěřili, mohli použít šablony. Jak naše výtvory vypadaly, se můžete podívat na fotografiích. Na závěr jsme si poslechli záznam, na kterém hrají Australané na didgerridoo (hudební nástroj). Po exkurzi jsme se šli opět vzdělávat.

Dozvěděli jsme se toho samozřejmě mnohem více, avšak to by byl tento článek třikrát delší. Pokud Vás tato tematika zajímá, doporučujeme výstavu navštívit. Chtěli bychom také poděkovat paní průvodkyni, která nás s životem australské civilizace seznámila.

Autoři: Adam Novák, sekunda (text), Vít Kůřil, sekunda (foto), Mgr. Gabriela Malečková (foto)