7. října 2016 - Sekunda na exkurzi v Praze

Dnes jsme si vyjeli na exkurzi do Prahy. Plánovaný odjezd z Mostu byl v 8:00, my jsme odjížděli v 8:05. Okolo 10. hodiny jsme dorazili do Prahy.

Naší první zastávku byla Free Style Kolbenka na Vysočanech. Free Style Kolbenka se nachází v budově bývalého ČKD, což byla velice známá strojírenská firma, která vyráběla tramvaje, lokomotivy, vlaky atd. Když jsme přijeli na místo, čekali jsme ještě asi 10 minut v autobuse, než se všechno zařídí a poté jsme byli vpuštěni do budovy. Nejdřív nám místní instruktoři vysvětlili pravidla a následoval přesun na velké pole trampolín. Po nějaké době nám byl zpřístupněn "skokánek pro duše". Ve Free Style Kolbence jsme strávili hodinu a půl.

Následovala dlouhá cesta z Vysočan až do centra k České národní bance. I přes velké zácpy po Praze jsme k ČNB dorazili 20 minut před začátkem exkurze. Proto jsme se vydali směrem k Václavskému náměstí do "Mekáče". Tam ale byla dlouhá fronta, a proto jsme pokračovali do 100 m vzdálené Bageterie Boulevard. Po 20 minutách jsme se před ČNB shromáždili a čekali na pokyn pro vstup. Při vstupu jsme museli projít bezpečnostní kontrolou. Na začátku expozice "Lidé a peníze" nám byly promítány dva krátké filmy a poté jsme se přesunuli do trezoru. Následoval "krátký" výklad. Když skončil, mohli jsme se po starém trezoru sami projít, porozhlédnout a třeba i zkusit ohodnotit pravost bankovek.

Na konci nás čekalo překvapení, každý jsme si mohli zvednout pravou bankovní cihlu zlata. Pořadí (pro porovnání hmotnosti) bylo: dřevěnou, ocelovou, olověnou a nakonec zlatou cihlu.

V závěrečném znalostním testu jsme uspěli a získali publikace o ČNB a slisovanou briketu skartovaných bankovek. Po skončení prohlídky jsme šli k Masarykovu nádraží, kde jsme asi 15 minut čekali na autobus. Cesta do Mostu trvala přes dvě hodiny kvůli semaforům u Slaného, ale pan Ludvig vše zvládl, a proto jsme dojeli jen se čtyřiceti minutovým zpožděním.

Autor: Martin Klein, sekunda