27. března 2017 - Věznice v Bělušicích

V pondělí 27. března 2017 navštívil náš seminář psychologie společně se třídou 3. A vězení v Bělušicích. A jak mnozí zaměstnanci vtipkovali, byli jsme jedni z mála, kdo nastoupili do vězení a v ten stejný den ho i opustili.

Atmosféra ve vězení jde popsat velmi těžko, i když jsme většinu času strávili ve společenské místnosti, která opravdu moc "vězeňsky" nepůsobí, ten mírný pocit tísně nás stále doprovázel.

Personál věznice si toho pro nás připravil opravdu spoustu a snažil se nás co nejblíže seznámit s chodem vězení, prací v něm a čímkoli, na co nás jen napadlo se zeptat. Jeden ze studentů se dokonce na chvíli stal vězněm a byl na něm prezentován průběh transportu, například do nemocnice nebo k soudu, nechyběla ani pouta a řetězy.

Setkání s vězněm a jeho vyprávění na nás zapůsobilo asi nejvíce. Dále jsme se mohli podívat na prostory vězení, viděli jsme místnosti související s programem zacházení, kde se vězni vzdělávají, věnují se arteterapii a svým zájmům. Na závěr nás naši průvodci, zaměstnanci vězeňské služby, zavedli do venkovní okrasné zahrady, kde probíhají návštěvy vězňů "trochu jinak". Jedná se o projekt, do kterého se vězení zapojilo, a zahradu si vystavěli vězni sami. Tam jsme se mohli chvilku slunit a užít si ukázku práce s policejními psy.

Program exkurze byl opravdu nabitý a velmi poučný a za to ještě jednou děkujeme, zároveň děkujeme i řediteli vězení panu Hůlkovi, že nám tuto exkurzi umožnil.

Autoři: Michaela Bažantová, oktáva (text)