10. dubna 2017 - Exkurze semináře psychologie do hospice

Dne 10. dubna 2017 jsme se seminářem psychologie zavítali do Hospice v Mostě. Přivítala nás sociální pracovnice Kateřina Lainová a právě i díky ní na nás tíživá atmosféra zařízení nedopadla příliš tvrdě. Vysvětlila nám účel hospice – tj. zařízení, které provází pacienty v jejich konečné životní etapě a zároveň se snaží zachovat jejich důstojnost a svobodu až do poslední chvíle. Dle mého názoru jsou hospice nezbytné a je dobré vědět, že je zde s klienty jednáno s nejvyšší možnou mírou laskavosti. Jsem ráda, že jsem se mohla exkurze účastnit.

Autorka: Ester Klimecká, oktáva (text)

 

Tato exkurze byla zřejmě jediná, na kterou se mi příliš nechtělo. Tak nějak jsem tušila, že na mě toto místo nebude působit pozitivně, a už vůbec ne v tak stresujícím období, před maturitními zkouškami.

Ale jsem opravdu ráda, za tak velkou zkušenost, oceňuji a obdivuji všechny hospicové zaměstnance. Nedokázala jsem si představit, co mě bude v hospici čekat, nikdy jsem se s tímto místem nesetkala a ani jsem se nedostala do situace spojené s tímto místem.

Hospic je vlastně velmi dobrá a obdivuhodné zařízení, jen souvisí s negativně vnímaným tématem smrti, která je ale přirozená. Je to budova s velmi příjemným prostředím a vybavením. A vlastně i poměrem personálu k pacientům je hospic opravdu instituce, která podle mě dokáže poskytnout kvalitní a plnohodnotnou péči. V dnešní moderní době, už není zvykem, že starší generace žije společně se svými dětmi a navíc nároky v práci se stále zvyšují a někdy to může být opravdu těžké, skloubit pracovní život s péčí o nemohoucího příbuzného.

Proto jsem opravdu ráda, že vím, že tato instituce v Mostě existuje, i když doufám, že její služby nikdy nebudu muset vyhledat.

Autorky: Michaela Bažantová, oktáva (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)