3. května 2017 - Projektový den 3.A

Dne 3. května 2017 se v rámci projektového dne třída 3.A vydala na výlet do Prahy, který obsahoval hned dvě velmi zajímavé části. Jako první nás čekala prohlídka Poslanecké sněmovny, kterou nám zajistil bývalý student našeho gymnázia – pan Radim Holeček, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Díky této příležitosti jsme se podívali na místa, na která se ne příliš mnoho lidí má vůbec šanci dostat. Viděli jsme, jak vypadají kanceláře poslanců a jejich klubovny. Měli jsme také šanci podívat se na zasedání poslanců. Již tak velmi uchváceni z velmi atraktivního programu, připraveného panem Holečkem, jsme právě díky němu prožili další neuvěřitelný zážitek. Pan poslanec celou naši třídu pozval na oběd do jedné z restaurace, která se v prostorách Poslanecké sněmovny nachází. Společný oběd naši exkurzi také zakončil a my se plni pozitivních dojmů po velmi příjemně stráveném dopoledni vydali směrem ke druhé části našeho dne.

Druhou polovinu našeho pražského výletu tvořila Neviditelná výstava, jež nás doslova nadchla. Po třech skupinkách jsme se postupně vydali vpřed nové výzvě. Vyzkoušeli jsme si, jaké je to chodit ve tmě po bytu, zahradě, v lese a i v dalších různých prostorách, když se musíme spoléhat jen na své vlastní instinkty a vůbec nic nevidíme. V neviditelném baru, který byl součástí výstavy, jsme si mohli dát i nějaké pití a opět si vyzkoušet, jak to mají nevidomí lidé složité. Myslím, že výstava nás všechny na jednu stranu velmi bavila a také zaujala, ale na druhou stranu nás donutila zamyslet se nad opravdu těžkým životem nevidomých.

Náš projektový den se náramně vydařil. Ne jen, že jsme si opět obohatili naše znalosti, udělali si širší rozhled, dokonce jsme si vyzkoušeli i praktické věci ze života. Dle mého názoru bych tuto exkurzi považovala za jednu z nejzajímavějších, na které jsme zatím jako třída byli. Vypovídají o tom i názory, které jsme si po cestě domů sdělovali. Proto mohu říci, že se všichni jistě velmi těšíme na další možnost návštěvy ať už Poslanecké sněmovny a nebo právě Neviditelné kavárny.

Autoři: Sabina Šťástková, 3.A (text), Markéta Možná, 3.A (foto), Mgr. Jitka Ježková (foto)