11. - 13. září 2017 - Adaptační kurz 1.S

Když se 11. září 2017 shromáždili na chodníku před gymnáziem studenti třídy 1.S a vyhlížejíce autobus zároveň nejistě pokukovali po ostatních spolužácích, jevila se tato skupinka jako zamlklá a dosti nesourodá. Každý jednotlivec už po pár dnech ve škole někoho znal, ale stále si ve třídě připadal trochu jako cizinec, ačkoli zde nebyl déle než všichni ostatní.

Ovšem to byl jen začátek. V nejbližších dvou dnech se totiž z naší třídy stal spjatý kolektiv; parta, v níž už každý měl své čestné místo a byl její součástí.

Jakmile jsme v počáteční den zakotvili v horském penzionu, daleko od školních povinností i šedavě zakaleného města, ihned nám začal pestrý a zábavný program, který nás postupně osměloval a přiměl nás, abychom se ze všech sil pokusili zapojit. Podařilo se. Pod dozorem paní učitelek a dvou přátelských vedoucích jsme se prostřednictvím nejrůznějších aktivit od sportovních soutěží až po tematické konverzace sblížili a zážitky (naštěstí především vtipné a veselé) nám hodně dopomohly vytvořit si pouto, s nímž jsme ve středu 13. září opouštěli odlehlé horské prostředí, vracejíc se zpět do města jako stmelená skupinka vrstevníků. Rovněž jsme poznali i naší třídní paní učitelku, která se stejně jako my snažila poznat druhé a také umožnit nám poznat ji.

Časem bychom si k sobě jistě našli cestu i bez kurzu, ovšem trvalo by to podstatně déle. Navíc jsme zažili tři dny bez učení, protkané osobními vtípky a hrami, k nimž bychom se během vyučování v takové míře těžko dostali. Proto pro nás nebyl adaptační kurz v žádném případě ztraceným časem a mimo jiné nám ukázal, jak důležité pro kolektiv (a to jakýkoli) podobné akce jsou.

Autorky: Eva Pitáková, 1.S (text), Mgr. Ivana Hotová (foto)