15. - 24. září 2017 - Toskánsko

V pátek patnáctého září v osm hodin večer jsme se my, studenti - cestovatelé, shromáždili před sportovní halou v Mostě. Čekala nás dějepisná výprava za historií, za sluncem a za krásami Toskánska. Pan profesor Vejražka připravil program na báječných deset italských dní. Spolu s paní profesorkou Valíčkovou a Šulcovou nás provázel po památkách.

Cesta novým autobusem Volvo trvala čtrnáct hodin. Ubytovaní jsme byli v pěkných chatkách nedaleko moře, uprostřed piniových hájů.

Během exkurse jsme navštívili významné památky - věž v Pise (ano, stále stojí nakřivo), stará etruská městečka Orbetello, Grosseto, Albinia, Pitigliano, skalní městečko Orvieto, San Gimignano a středověké Monte Riggione. Na všech místech na nás dýchala úchvatná historie tohoto kraje. Cesty mezi navštěvovanými památkami nám v autobuse krátil průvodce Aleš lekcemi v italštině a vyprávěním o Toskánsku.

Samozřejmě, že nám na našich cestách náležitě vyhládlo. To ovšem v kraji výtečné kuchyně není žádný problém - Aglio olio střídaly pizzy a jako dezert ta nejlepší zmrzlina na světě. Můžete nám to věřit. Prodávají jí v městečku San Gimignano. Únavu jsme navečer smývali v mořských vlnách jakož i v sirných sopečných pramenech v Terme di Saturnia. Každý den, každou hodinu, každou minutu jsme všichni intenzivně prožívali. Vždyť Toskánsko, to je jedna velká umělecká galerie.

Naší poslední zastávkou na cestě domů byla severoitalská Verona. Jdeme ulicí Capello, zvedáme pohledy a tam nahoře se nad námi na balkoně mihne na kratičký okamžik hedvábný závoj. To Julie nám mává na cestu…

Tak - Arrivederci.

Autoři: Marek Fux, septima (text), David Fux, septima (foto), Mgr. Zdeněk Vejražka (foto)