27. září 2017 - Exkurze ve Strži

Dne 27. září se třídy 4.A a 4.C vydaly navštívit památník Karla Čapka Strž ve Staré Huti, kde nás čekalo hodně zajímavých informací a také překrásná příroda.

Cesta, až na drobná zdržení v koloně, proběhla rychle a než jsme se nadáli, byli jsme na místě a mohli se vydat na prohlídku domu, kde Karel Čapek pobýval.

Výklad paní průvodkyně byl velmi podrobný a plný zajímavostí ze života Karla Čapka a jeho tvorby. Měli jsme možnost vidět, jak vypadala jeho pracovna, v podkroví byla výstava věnována jeho manželce, herečce Olze Scheinpflugové, kde byly k vidění její divadelní kostýmy nebo líčidla z té doby. Také jsme mohli nahlédnout do tzv. "peroutkárny", neboli místnosti, kde při návštěvách vždy pobýval spisovatel a publicista Ferdinand Peroutka. Prohlídku jsme uzavřeli zhlédnutím krátkého filmu, který se věnoval životu Karla Čapka.

Na závěr jsme dostali přibližně hodinový rozchod, který někteří využili k návštěvě místního občerstvovacího zařízení nebo k prohlídce zahrady, na které sám spisovatel velmi rád pracoval.

Myslím, že můžu říct, že se nám exkurze, ke které nám počasí přálo, opravdu vydařila. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací, které můžeme využít nejenom u maturitní zkoušky.

Autorky: Anna Jebavá, 4.A (text), Monika Jeníčková, 4.A (foto)