10. až 13. března 2018 - Studijní cesta do Štrasburku - sídla EP

V sobotu 10. 3. se vybraní žáci naší školy vydali na studijní cestu do Štrasburku, aby se seznámili se sídlem a s činností Evropského parlamentu. Počasí nám sice příliš nepřálo, ale zase je třeba si přiznat, že mohlo být ještě horší.

První zastávka byla v Technickém muzeu v Sinsheimu. Poté naše cesta vedla už rovnou do Štrasburku, hlavního města regionu Grand Est ve Francii a historické metropole Alsaska.

Štrasburk je skutečně krásné město se skvělou atmosférou. Dominantou je katedrála Notre-Dame. Mnohé ulice nejen zde ve Štrasburku, ale i v dalších městech Alsaska, které jsme mohli navštívit (Riquewihr, Kaysersberg a Colmar - součásti tzv. Alsaské vinné cesty), zdobí unikátní hrázděné domy. Historické centrum Štrasburku s názvem "Grande Île" je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Štrasburk je sídlem mnoha významných evropských institucí. Sídlí zde Rada Evropy (Council of Europe), Evropský soud pro lidská práva (European Court of Human Rights) a v neposlední řadě také Evropský parlament. EP je významným fórem pro politické debaty a rozhodování na unijní úrovni. Poslance Evropského parlamentu volí přímým způsobem voliči ve všech členských státech, první volby se uskutečnily 1979. S tím, jak se postupně měnily evropské smlouvy, získával Parlament stále více pravomocí, protože je jediným přímo voleným orgánem EU. V současnosti má 751 poslanců, z ČR je jich 21. My jsme dostali pozvánku od europoslance pana Petra Ježka. V EP je součástí frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), působí v Hospodářském a měnovém výboru (ECON) a Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). V říjnu 2014 se stal předsedou Delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Japonskem.

Do budovy EP jsme se vydali v pondělí 12.3. Nejprve jsme absolvovali setkání s panem poslancem Ježkem, poté násladovala přednáška o fungování a významu EU. Plenární zasedání EP jsme sledovali od 17 hodin. Na pořadu bylo téma: Integrita Komise, zejména jmenování generálního tajemníka Evropské komise. K danému problému se rozpravy zúčastnil např. i náš poslanec J. Zahradil, nebo N. Farage...Dalšími projednávanými tématy tohoto zasedání byly např.: Rovnost žen a mužů v obchodních dohodách EU, Zaostávající regiony v Evropské unii, Pokyny k rámci pro budoucí vztahy EU a Spojeného království, Rozhodnutí USA uvalit cla na ocel a hliník, Ochrana investigativních novinářů v Evropě: případ slovenského novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, Společný základ daně z příjmů právnických osob a mnohá další.

Náš studijní pobyt byl zakončen slavnostní večeří s panem poslancem Ježkem.

Pane poslanče, děkujeme za pozvání a přejeme hodně moudrých rozhodnutí ve prospěch evropských občanů.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getLastRules.do?language=CS&reference=TOC
http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/cs/20150201PVL00010/Organizace-a-%C4%8Dinnost

Autorka: Mgr. Iveta Macánová