9. až 14. června 2018 - HUNGEN 2018

SOBOTA: V sobotu 9. června 2018 vyrazilo 6 žáků Podkrušnohorského gymnázia v Mostě do německého Hungenu kde sídlí naše partnerská škola Gesamtschule Hungen. První den jsme se seznámili s našimi hostitelkými rodinami. Večer jsme byli pozváni na maturitní ples, kde jsme mohli lépe poznat naše německé přátele.

NEDĚLE: V neděli dopoledne, po první noci v naší německé rodině, jsme měli v plánu pádlování na řeče Lahn. V deset hodin jsme se sešli před školou v plném počtu 12 studentů a 3 učitelů. Začátek byl náročnější, většina české posádky včetně učitelů se nechtíc smočila ve vodě. Naštěstí bylo krásné počasí, tedy ke konci trochu sprchlo, ale to nám nevadilo. Udělali jsme si přestávku u občerstvení a déšť v suchu přečkali. Po návratu jsem byli ještě pozváni na školní divadelní představení, které bylo opravdu povedené. Po celodenním programu jsme všichni dobře usnuli.

PONDĚLÍ: Pondělí jsme začali návštěvou školy v Hungenu. Po dvacetiminutové vyučovací hodině jsme nasedli na vlak a jeli do Frankfurtu nad Mohanem. Zde jsme navštívili plno zajímavých míst – radnici Römer na náměstí Römerberg, katedrálu sv. Bartoloměje a Železný most. Poté jsme za odměnu dostali několikahodinový rozchod po městě. Po příjezdu do Hungenu nás přivítal lehký déšť, který naši dobrou náladu nijak nepokazil.

ÚTERÝ: V úterý jsme měli v plánu vyrazit na kola, ale protože už od rána pořádně pršelo, nakonec jsme vyrazili do Gießenu, kde jsme navštívili místo toho historické muzeum a měli i nějaký ten čas na nakupování. Večer jsme se pak vydali na bowling.

STŘEDA: V dopoledních hodinách jsme se sešli u školy v Hungenu, jak čeští tak i němečtí studenti a vyrazili jsme na dlouhou cestu na kolech. Cesta byla přiměřeně dlouhá, bohužel se na cestě objevily i nějaké větší kopce, avšak my jsme nakonec vše zvládli. Náš první cíl byl hrad Münzenberg, kde jsme si odpočinuli. Poté jsme vyrazili do kláštera Arnsberg, cesta byla převážně z kopce a příjemná, klášter jsme si prohlédli a pak vyrazili do Lichu na návštěvu pivovaru, ta byla naprosto úžasná, všichni jsme si ji užili a pak se veselí vraceli do Hungenu. Večer se pak ve škole konalo společné grilování a zároveň se oslavilo 20. výročí partnerství našich škol.

ČTVRTEK: Ve čtvrtek 14. června byl poslední den. Někteří se šli ještě kouknout do školy na první hodinu a někteří si přispali. V 9:00 jsme se sešli na parkovišti před školou, kde jsme si udělali společnou fotku a poté se rozloučili. Nikomu se nechtělo domů, a tak jsme šli smutně do autobusu, odkud jsme naposledy zamávali a vyjeli jsme. Po cestě nebyly žádné komplikace a tak cesta rychle utíkala. Myslím, že za všechny můžu říct, že to bylo super, zažili jsme spoustu zážitků, nabrali jsme nové zkušenosti a zlepšili své jazykové schopnosti.

Autoři: Klára Techlovská, Tereza Lišková, 3.A, Daniel Sedlár, Karolína Sládková, Kateřina Suchomelová, Eliška Štýsová, 1.B (text), Mgr. Michael Přenosil, Hartmut Roeschen (foto)