3. října 2018 - Den pro kvintu

Procházeli jste ve středu 3. října v podvečerních a večerních hodinách okolo tělocvičny na dolní budově a viděli jste, že bylo rozsvíceno? Nebyli to zloději. Právě v tento čas se třída kvinta sešla na akci Den pro kvintu. O co se vlastně jednalo? Konce minulého a začátkem tohoto školního roku si naše třída musela projít spoustou změn. Aby tyto změny nenarušily vzájemné vztahy ve třídě, rozhodlo se, že si uspořádáme takovou obdobu adaptačních kurzů pro prváky. Zůstali jsme však v Mostě, a to přímo v naší škole, kde jsme také strávili jednu noc.

Sešli jsme se v šest hodin v již zmíněné tělocvičně, kde jsme měli první základnu. V těchto prostorách jsme hráli nejrůznější hry a také jsme zde měli noclehárnu. Druhou základnou byla učebna matematiky. Sešity, propisky a kalkulačky jsme však vyměnili za obrovské množství dobrého jídla. Každý přinesl, co doma upekl či uvařil. A tak jsme si udělali více než bohatý raut slaných šneků (těch bylo nejvíce), koláčů, pomazánek, sýrů, salámů, řízečků a nesmělo chybět množství čerstvého ovoce a zeleniny.

Vraťme se však k našemu programu. Po příchodu jsme se zasmáli u hry, v níž bylo spojeno rychlé oblékání a jedení čokolády. Následovala hra řetězová pantomimická (např. z bubliny se stala pampeliška). Pak ta nejdůležitější část, VEČEŘE! Druhou část večerního bloku jsme věnovali tvorbě plakátů a noční hře se svíčkami. Těsně před spaním jsme výtvarné umění vyměnili za hudbu. V matematice (u zdroje jídla) jsme si za zpěvu a hry na kytaru a ukulele zpříjemnili čas před rozkládáním karimatek a balením se do spacích pytlů.

Ráno nesměla chybět SNÍDANĚ. Po nadlábnutí jsme si dali rozcvičku v podobě přeskakování lana, v různě velkých skupinách. Pro některé to byl doslova boj :. Celé dopoledne jsme hráli (dokonce i tvořili) ve skupinkách. Nejzajímavější byl přenos vody doprostřed kruhu, do nějž jsme nesměli vstoupit. Po poslední rautové svačině jsme si vytvořili naše třídní pravidla. Na závěr celého dne pro kvintu jsme psali a dávali vzkazy každému spolužákovi do jeho obálky, po akci jsme se šli domů řádně vyspat.

Akce Den pro kvintu se nám moc a moc líbila. Odnesli jsme si plno nových zážitků (v článku pouze zlomek aktivit), užili jsme si kopu legrace, někteří zdokonalili své kulinářské schopnosti, ale hlavně jsme utužili náš třídní kolektiv a zahodili vše zlé a špatné za hlavu. Děkujeme paní učitelce třídní a lektorce Terce za nádherný program.

Autoři: Adam Novák, kvinta (text), Simon Angelo Vanegas, kvinta (foto)