8. října 2018 - Jakou Evropu opravdu chceme – Debatní klub vedl občanské konzultace

Cyklus občanských konzultací, který se koná po celé České republice je národní reakcí na návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby politici vedli s občany dialog o dalším směřování evropské integrace. Evropská integrace je též jedním z nosných témat, které pod vedením pana Černého diskutujeme každé úterní odpoledne v našem debatním klubu, a tak jsme velmi uvítali možnost setkat se v Ústí nad Labem s paní Ditou Charanzovou - místopředsedkyní pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele EU.

Dita Charanzová je česká diplomatka, manažerka, konzultantka a bývalá vysoká státní úřednice, věnující se otázkám Evropská unie, a od července roku 2014 je poslankyní Evropského parlamentu. Paní europoslankyně nám podrobně popsala integrační stav, v němž se aktuálně nachází Evropská unie, přiblížila nám fungování europarlamentu a zajímavě popsala také, jak vlastně život europoslankyně vypadá. V následné debatě jsme otevřeně uplatňovali naše názory na danou věc. Do debaty paní europoslankyně vstupovala a doplňovala jí svými komentáři. Celou akci jsme si nevychvalovali pouze my studenti, ale i Dita Charanzová, která ocenila naše znalosti a povědomí právě o Evropské unii.

A jakou Evropu tedy opravdu chceme? Takovou, o jakou se zasloužíme - především demokratickou, rovnoprávnou, pevnou a hrdou; takovou v níž snad už navždy pravda a láska zvítězí nad… no však vy víte nad čím.

Autoři: Marek Fux, oktáva (text), Jan Hronek - Mladí diplomaté (foto)

9. října 2018 - Zasedání Evropské rady

Následující den, v rámci evropského summitu Mladých diplomatů, byl celý věnován simulaci zasedání Evropské rady. Stejně jako na skutečném zasedání, se i zde řešila témata : problém plastů, přistěhovalectví, emise, nevyváženost a nezdravá struktura zemědělství a dokonce se diskutovala i snaha o zahájení řízení proti Maďarsku. Není divu, že se jednání protáhlo do hlubokého odpoledne. Naši zástupci, Jan Woznica za Finsko, Hana Pavelková za Rumunsko, Martin Klain za Chorvatsko, Pavel Elexa za Slovinsko a Vít Kůřil za Dánsko (jeho vystupování bylo oceněna 2. místem s pozvánkou do parlamentu-gratulujeme) se aktivně do jednání zapojovali, přinášeli jak návrhy, tak protinávrhy k daným tématům. Pracovali se zápalem, využívali kuloárová jednání a rozhodně se necítili jen jako na simulaci.

Autoři: Ing. Vladimír Černý (text), Jan Hronek - Mladí diplomaté (foto)