14. října 2018 - SMoG jako překvapení

Je neděle 14. října cca doba po obědě. Nejraději byste si lehli a dali si 20, nebo vzali knížku, či si pustili film - my ne. My jsme se ve 14 hodin sešli před kostelem, protože nás čekal koncert, na který jsme se velmi těšili. Moment, vy vlastně ani podle názvu nevíte, o jaký koncert se jedná, takže ve zkratce. Jedná se o koncert muzikálového zpěváka Bohuše Matuše a operní pěvkyně Pavlíny Senič, kde jsme byli jako překvapení. Když píši překvapení, tak myslím vážně překvapení. Na vstupenkách, ani nikde nebylo napsáno, že by měl vystupovat také SMoG, takže lidé, kteří přišli, byli (snad) příjemně překvapeni.

Nyní zpět. Ve 14 hodin jsme se tedy sešli a byli panem manažerem Jarešem obeznámeni s celým programem. Začala nám zkouška, kde jsme se jako tradičně rozezpívali a přezpívali náš krátký repertoár. V průběhu naší zkoušky přijela paní Senič, která z nás byla nadšená a navrhla nám, abychom přišli během jejího zpívání na píseň "Hallelujah" a dělali jí "křoví".

Zkouška skončila a my se přesunuli do kostelního kina, kde jsme ještě probrali nějaké drobnosti a za okamžik jsme se přesunuli do kostela a čekali, až začne celý koncert.

Celé to vypuklo v 16:00 varhaním představením pana varhaníka Radka Turčániho. Poté přišla na řadu paní Senič se skladbou "Ave Maria" společně s varhany. Dále zpívala 4 písně a vyzvala nás, abychom přišli na píseň "Hallelujah". Myslím, že jsme se ze začátku dost báli, ale potom jsme si uvědomili, s kým máme tu čest zpívat a začali jsme si to nesmírně užívat.

Dále jsme zpívali my. Kostel se rozezněl naším podáním písněmi "Mezi horami" a "Phantom of the Opera". Poté přišla opět paní Senič a zazpívala si s námi "Ej lásko, lásko". Uzavřeli jsme to společnou písní s celým kostelem - lidovkou "Ach synku, synku". Většinou, když někomu řeknete, aby zpíval s vámi, tak se stydí a nezpívá, každopádně v kostele zpívali vážně všichni. Bylo to krásný.

Po nás přišel muzikálový zpěvák Bohuš Matuš, který si dal duet s paní Senič a zazpívali opět úvodní píseň "Phantom of the Opera". Řeknete si, že zpívali stejnou píseň a že to lidi muselo nudit slyšet to samé 2x, ale ono to znělo úplně jinak a myslím, že lidem vůbec nevadilo slyšet stejnou píseň v jiném provedení. Pan Matuš zpíval známé muzikálové písně. Samozřejmě v jeho repertoáru nesměla chybět píseň (má nejoblíbenější) - "Stín katedrál". Přísahám Vám, že jsem měla husí kůži VŠUDE!!! Panebožeeeee, bylo to překrásný, bylo to čistý, bylo to dokonalý a doopravdy teď už můžu v klidu umřít. Ostatní písně byly samozřejmě také krásné, ale když máte jednu nejoblíbenější, tak jiné moc neřešíte.

I když koncert skončil, tak jsem myslela stále jen na "stín".

My moc děkujeme, že jsme měli možnost zpívat s takovými lidmi a doopravdy jsme si to užili a jsme rádi, že naše neděle mohla vypadat takto a ne tak, jak jsem popisovala na začátku.

Autoři: Markéta Rybínová (text), Mgr. Michal Smatana (foto)