Říjen 2018 až březen 2019 - Studenti simulovali až v Praze

Vzdělávací akce, pořádaná Asociací pro mezinárodní otázky, které se zúčastnilo přes 340 studentů. A mezi nimi i 2 členové Debatního klubu. Ano, jde o Pražský studentský summit. Kubánskou republiku na půdě OSN zastupovali Jan Woznica v UNODC a Hana Pavelková v UNEA.

Projekt spočíval v 5 přípravných setkáních, jejichž cílem bylo připravit nás na Závěrečnou konferenci, simulaci jednáni OSN, NATO nebo EU. Měli jsme možnost zúčastnit se mnoha zajímavých workshopů a přednášek. Ale hlavně jsme se učili jednat, zlepšovali své soft skills, vypracovávali stanoviska států, která jsme využili při Závěrečné konferenci koncem března 2019. Přípravu jsme nepodcenili ani na výjezdním zasedání.

Půl roku uběhlo jako voda a Kuba seděla s ostatními delegáty států v sálu hotelu Ambassador Zlatá husa, na slavnostním zahájení Závěrečné konference. Poslouchali zajímavé projevy účastníků minulých ročníků nebo amerického velvyslance Stephena Kinga, nechyběla ani debata o Evropě po Brexitu mezi ekonomem Tomášem Sedláčkem, CEO mediálního domu Czech News Center Libuší Šmuclerovou a bývalým ministrem zahraničí Alexandrem Vondrou. P o náročném programu muselo přijít občerstvení.

Následovaly ještě náročnější 3 jednací dny v Hotelu Olympik. Problematika plastů v oceánech, fast fashion nebo enviromentální migrace, tato témata se řešila na půdě enviromentálního shromáždění UNEA. Nedovolené držení zbraní, obchod s lidmi a obchod s padělanými léky, tyto témata mělo na stole UNODC.

Díky Pražskému studentskému summitu jsme zlepšili své soft skills, získali nové informace nejen o fungování OSN, jeho orgánů a mezinárodních záležitostech.

Autorka: Hana Pavelková, 3.B (text)