22. března 2019 - Sekunda na exkurzi v ČNB a Národním divadle

V pátek 22. března 2019 se naše třída, mostecká sekunda, vydala na exkurzi do Prahy. Objednali jsme si skvělé počasí - od rána nám svítilo sluníčko a krásné počasí vydrželo celý den.

Po příjezdu jsme došli nejprve k České národní bance. Po krátké osobní prohlídce jsme se vydali do suterénu, kde nás čekala nejprve projekce filmu o ČNB a poté návštěva velkého trezoru se zajímavou výstavou Lidé a peníze. Výstavu jsme si pozorně prošli a ke konci prohlídky jsme absolvovali krátký kvíz, jakož i zážitek pro většinou dětí asi největší - a to potěžkání si zlaté cihly :

Po návštěvě ČNB a obědové pauze jsme se vydali směrem Národní divadlo. Byli jsme přivítáni v původním vestibulu, odtud jsme pokračovali k základním kamenům. Poté jsme vystoupali opět do přízemí a odtud jsme se přesunuli do hlediště. Zde jsme si vyslechli další část výkladu, zaměřenou na jednotlivé části hlediště a jeviště. Měli jsme možnost obdivovat krásné lóže a balkony, nádherný strop a lustr. Měli jsme štěstí, protože nám stáhli k prohlédnutí i slavnostní Hynaisovu oponu. Potom jsme vystoupali až na střechu, kde se nám z terasy otevřel krásný výhled na Hradčany, řeku a Petřín. Odtud jsme se již už jen na chvilku zastavili ve foyer a obdivovali Alšovy lunety.

Cesta i průběh exkurze dopadly v pořádku a určitě nám zůstanou pěkné zážitky.

Autorka: Mgr. Klára Bočanová