3. května 2019 - Kdy může žák učit učitele?

Dne 3. května 2019 se v rámci projektového dne rozjela septima do Libochovic, aby si prohlédla místní zámek. Těšili jsme se, co všechno se o této významné památce dozvíme. Naše překvapení bylo úplné, když jsme se dozvěděli, že zámkem nás bude provázet žákyně této třídy Karolína Šejstalová, která má tuto činnost již několik měsíců jako svoji brigádu.

Při vstupu do největšího sálu zámku, Saturnova sálu, jsme se s druhým dozírajícím, Mgr. Romanou Valíčkovou, rozvzpomínali na chvíle, kdy jsme oba v tomto sále prožívali chvíle své promoce. Ale to už je také historie. O ta další historická fakta už se nám postarala naše průvodkyně. Z jejich úst se na nás řinula spousta jmen, termínů, názvů obrazů ale i zajímavostí a hádanek, které studenti bravurně vyřešili. Jak jsme tak postupovali jednotlivými místnostmi, stále víc jsem obdivoval člověka, který si do své paměti uloží tolik informací, když ho navíc ještě ve škole čekají jména spisovatelů, vojevůdců, názvy prvků, fyzikální zákony, převody jednotek, orgány lidského těla, psychologie, filozofie………

A tak jsem si po dlouhé době užíval chvilek, kdy nemusím hlídat každé své slovo, kdy jen poslouchám a snažím se já do své paměti uložit jména vlastníků zámku, malířů obrazů, sochařů, štukovou výzdobu a krásný inventář zámeckých komnat. Sice se mi trochu plete kamnář Fischer, sběratel exotiky Herberstein a malíř Bassan (štěstí, že z toho nebudu psát žádný testík), ale od dnešního dne si budu pamatovat, jak vypadá znak rodu Ditrichsteinů, a kolikero krásných kamen je na zámku.

Takže už vím, že i žák může učit učitele a bylo to opravdu velmi zajímavé; hltali jsme každé Karolínino slovo a běhali za ní tak rychle (viz. přiložené foto), že ani foťák nestíhal…Děkujeme Ti, Karolínko, bylo to nezapomenutelné, příjemné a milé!!

Autor: Mgr. Zdeněk Vejražka