6. května 2019 - Demokracie s Debatním klubem

Evropský týden mládeže organizovaný EUTIS,o.p.s. pořádal 6. května 2019 v Ústí n.L. workshop Demokracie a já. Ve velkém zasedacím sále krajského úřadu si studenti z našeho kraje vyzkoušeli aktivity občanské participace. V tezi "Účast ve volbách by měla být povinná" naši debatéři velmi erudovaně obhajovali své argumenty jak pro, tak proti uvedenému výroku.

V další očekávané části nazvané Co se stane, když se nestane byly objasňovány nejrůznější překážky občanů např.– proč se nezapojí, co jim brání, co je odradí. Zde si formu argumentace mohli zvolit studenti sami. Viděli jsme jak hranou scénku, vyprávění příběhu i zajímavou kresbu. Někdy bylo velmi obtížné jasně popsat jak překážku překonat.

V bloku Kandiduj ve volbách si připravovali program své politické strany. Snad nejzajímavější stranu "Blanické rytíře" skvěle a s humorem představil S. Raška. Tato strana získala v inscenovaných volbách neuvěřitelných 45% hlasů.

Po diskusi se zastupiteli kraje o lokálních problémech pracovali studenti ve skupinách na projektech různých okruhů. Jejich představením náročný pracovní den skončil.

Pokud by se podařilo nějaký z projektů zformalizovat a "dotáhnout", mohli by ho obhájit na závěrečné konferenci 20. května 2019 v Praze. Práce je tedy stále dost.

Autor: Ing. Vladimír Černý