23. května 2019 - Právní odpovědnost

Naše škola v rámci svého preventivního programu využívá řadu nabídek rozmanitých vzdělávacích programů. Ve spolupráci s Policií ČR se zaměřujeme i na posílení právního vědomí našich žáků. V letošním školním roce se pro všechny první ročníky a kvintu uskutečnily přednášky k problematice právní odpovědnosti v oblastech užívání návykových látek, šikany a kyberšikany. Přednášející, emeritní rada, dlouholetý policista plukovník JUDr. Bohumil Kotas, žákům vysvětlil nejen rozdíly mezi přestupkem a trestným činem, ale na rozmanitých příkladech ukázal i velmi tenkou hranici mezi nimi. Je dobré, znají-li žáci svoje práva a proti čemu se mohou bránit, ale také je dobré vědět, za co mohou být případně stíháni, a podle toho se v určitých životních situacích zachovat.

Žáci přednášky hodnotili jako zajímavé a pro ně skutečně přínosné, zároveň se staly i významným praktickým doplněním aktuálně probírané látky předmětu základy společenských věd v oblasti trestního práva. Za všechny tyto informace panu doktoru Bohumilu Kotasovi děkujeme.

Z hodnocení studentů

„Přednáška nás velmi zaujala, uvítali jsme, že se celé téma trestních činů a přestupků vztahovalo k nám, k teenagerům. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých a pro někoho i nečekaných informací a příkladů. Na otázku, zda-li si myslíme, že by tyto přednášky bylo vhodné zařadit už na adaptačních kurzech, jsme se shodli, že by to bylo příjemné zpestření, které by navíc mohlo pomoci vzniklou diskuzí na toto téma sdružit kolektiv. Velmi se těšíme na další podobné přednášky.“

Autoři: Mgr. Jitka Ježková (text+foto), Tomáš Turek 1.A (text)