15. ledna 2020 - Beseda v K-centru

Ve středu 15. ledna 2020 jsme s naším seminářem psychologie měli možnost si vyslechnout zajímavé povídání o K- centru, což je nezisková organizace, která poskytuje různé služby závislým lidem. Primárně se zaměřuje na drogově závislé. Funguje zde výměna jehel, konzultace nebo třeba kontaktní místnost, kde mají klienti možnost se umýt, zavolat si, či dát si něco malého k snědku. Vše funguje na principu jisté odměny. Musí se zde dodržovat stanovená pravidla.

Na besedu jsme šli plni očekávání. O službách celé instituce nám vyprávěl terénní pracovník Karel Fiala, který s námi komunikoval na kamarádské úrovni, což uvolnilo napětí a my jsme se neostýchali pokládat rozmanité otázky. Přiblížil nám hlavně práci v terénu, která je nedílnou součástí K-centra. Tito zaměstnanci dohlíží mimo jiné na to, aby po městě neležely použité jehly a hlavně, mění jehly v terénu. Tuto službu využívá větší procento závislých. Dále jsme se dozvěděli, jak taková nezisková organizace vůbec funguje. Zeptali jsme se také na to, jak je to u takového povolání se syndromem vyhoření a odpověď, že takový syndrom je v tomto povolání častý, nás vůbec nepřekvapila.

Náš lektor pan Fiala přesvědčil všechny z nás o tom, že takové zařízení opravdu nepodporuje drogově závislé lidi v užívání drog, což je častý omyl. Získali jsme spoustu zajímavých informací a z besedy jsme odcházeli nadšeni.

Autorky: Natálie Minárová, 4.A (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)