22. června 2016 - Pohár vědy, aneb když je věda zábavou

Jistě víte, že letošního ročníku Pohár vědy Rojko se zúčastnil tým Big Bang z 2.B. Avšak letos se zapojil do soutěže i tým Protoni ze sekundy. Náš šestičlenný tým se musel potýkat s těžkými, ale zábavnými úkoly. Každý měsíc (leden-duben) jsme plnili zadání, jež mělo tři části.

První částí byla kreativita. Zde jsme představovali tým formou maskotů, log, básniček. Toto pro nás bylo vždy nejtěžší!!!

Druhá část se týkala teorie. Měli jsme si zjistit informace o daném tématu. Podotýkám, že to byla naopak nejlehčí část.

A poslední část - praxe a projekt. Asi to nejvýznamnější z celé měsíční práce. Konstruovali jsme, stavěli, skládali, sestavovali pokusy opět na dané téma.

A jaká témata si pro nás organizátoři připravili? Lednovým tématem byl pohyb. Jako pokus jsme měli zkonstruovat zařízení, které se samovolně pohybuje z jednoho místa na druhé. V druhém kole jsme si vyráběli dorozumívací zařízení (telefony), z čehož vyplývá, že tématem byl zvuk. Březen se nesl v duchu poplašných zařízení, tzn. nástrahy před zloději či lapače zlodějů. No a v posledním kole jsme si hráli s vodou a s hydraulikou. Sestrojení zařízení, které přemístí vodu z jednoho místa na druhé, nám šlo pěkně od ruky.

Za tuto práci jsme dostali každý měsíc body. Celkem jsme jich nasbírali 380, ale s těmito body jsme se nedostali do celorepublikového finále. Možná to napoprvé vyzní jako neúspěch, ale do naší kategorie se přihlásilo cca 220 týmů a my jsme se umístili na 21. místě. S tímto umístěním jsme velice spokojeni a doufáme, že se v příštím roce vyhoupneme o něco výš.

Jak naše vypracování vypadala, se můžete podívat v příloze, která je umístěna pod tímto textem. Uvidíte, že pokusy máme zdokumentovány také na videích a že mnohdy byste z videí nepoznali, že se jedná o fyzikální soutěž.

Leden, Únor, Březen, Duben

Autor: Za tým Protoni (Tomáš Pěnkava, Adam Polanský, Martin Straka, Simon Vanegas, Daniel Vostrý) napsal Adam Novák ze sekundy