30. ledna 2018 - Život je jednoduchý, dokud neznáte geografii!

Každý z vás již někdy viděl žluté ovoce, které roste v tropických rovníkových oblastech. Ano, je to banán. A myslíte si, že se dá využít jinak než jako jídlo? O tom nás (kvartu, zeměpisný seminář 3. ročníků) přijel přesvědčit Mgr. Jan Píša z ústeckého UJEPu (konkrétně z Katedry geografie). Na tomto ovoci nám přiblížil pojem globalizace.

Jeho přednáška začala uvedením Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (samozřejmě Katedry geografie). A pak jsme se přehoupli k závažnému tématu globalizace. Nejprve nám byla vysvětlena souvislost globalizace a banánu. Pan Píša nám objasnil proces, jímž se banány pěstují, transportují ze vzdálených zemí apod. Zaobírali jsme se dále čísly (cenami, žebříčky, vzdálenostmi transportu…). Během přednášky jsme dostali i úkol: namalovat si obrys banánu. Někdo si vzal hned pastelky, někdo kreslil pouze tužkou. Naším úkolem bylo rozdělit cenu banánu na částky, které činí zisk jednotlivých lidí, kteří se na výsledném produktu nějak podíleli (dělníci na plantáži, dopravci, maloobchodníci atd.). Na závěr jsme se také dozvěděli něco o práci dělníků na plantáži, v jakých strašlivých podmínkách pracují. V tom však zvonilo na konec hodiny a přednáška skončila.

Z této přednášky jsme si odnesli mnoho užitečných informací, které byly podány zajímavou formou. Když nyní přijdeme do obchodu, nevidíme pouze banán. Uvidíme také kus práce a jeho dalekou cestu k nám do Evropy. A také nám po přednášce již není neznám pojem globalizace.

Což takhle jít do obchodu koupit si banán!

Autoři: Adam Novák, kvarta (text), Mgr. Gabriela Malečková (foto)