13. a 14. září 2018 - 100 vědců do škol - Pomáhat a chránit

Studenti čtvrtých ročníků a oktávy měli možnost se v uvedených dnech v rámci projektu „100 vědců do škol“ zúčastnit přednášek na téma: „Pomáhat a chránit“, které se konaly v Karlových Varech na tamním Gymnáziu a vyšší odborné škole. Ústřední název přednášek byl jistě pro studenty přitažlivý sám o sobě, vždyť kdo by nechtěl pomáhat a chránit, ovšem obsah přednášek samotných, ten byl samozřejmě daleko širší, než by se mohlo na první pohled zdát.

Přednášky v sobě skrývaly přesah do mnoha vědních oborů, od matematiky přes biologii, fyziku, chemii či filosofii. Hned na úvod si přišli na své studenti biologie na přednášce „Umělý život“, kterou vedl Mgr. Jan Pačes, Ph.D. Společně jsme se ponořili do hledání odpovědí na otázky - Půjde umělý život vytvořit? Jak jsme daleko? A vůbec, měli bychom se jako lidstvo o vytvoření umělého života pokoušet? Program pokračoval přednáškou Ing. Adama Novozámského, Ph.D., který nám přiblížil zpracovávání digitálního obrazu a jeho analýzu. Den zakončila Mgr. Štěpánka Baierlová s ozoboty, což jsou miniaturní programovatelní roboti, jejichž schopnosti jsme vzápětí úspěšně ověřili.

Vyspali jsme se ve školských kolejích a druhý den podstoupili další porci nového vědění a poznání, totiž hned na úvod nám prof. PhDr. Jiří Straus DrSc. velmi zřetelně předvedl ve své přednášce forenzní analýzu. Nahlédli jsme pod pokličku policejních postupů a vyšetřování, a vyzkoušeli jsme si i sestavení portrétu potenciálního pachatele. Dále byl na programu Mgr. Jan Šrejber s problematikou klimatických podmínek – sucho, povodně, oteplování, a vše odpoledne zakončil Mgr. Roman Neruda, CSc. s přednáškou „Švábi, špačci a kapradí“. Nešlo ovšem o studii těchto rostlin a živočichů samotných, nýbrž o jejich matematické vyjádření a následnou využitelnost v oblastech robotiky a informatiky.

Pochvalovali jsme si především odbornou úroveň přednášejících, přitažlivost jednotlivých témat a interaktivnost přednášek. Tento projekt má za cíl přiblížit středoškolskému studentovi svět vědy a inspirovat jej ve studiu vysokoškolském. To se povedlo na jedničku.

Za zorganizování naší účasti a za starostlivý dohled děkujeme panu profesoru Jiřímu Henzlovi a těšíme se zase příště.

Autoři: Marek Fux (text), Daniel Schön (foto), Mediální vteřiny (video)