2. června 2016 - Pražským hradem křížem krážem

Dne 2. června jsme se místo do školních lavic vydali do trochu jiného prostředí. Ono tedy bylo jiné více než trochu, vydali jsme se totiž na Pražský hrad. Ovšem nebyla to obyčejná prohlídka Pražského hradu, měli jsme totiž možnost prohlédnout si i místa, kam se běžný smrtelník nedostane. Například jsme prošli kasárna Hradní stráže a pár dalších zajímavých míst s nimi spojených, kterými nás provázeli vždy se zajímavým výkladem kapitán Jan Kupka, kaplan Hradní stráže a rotmistr Jakub Bruno Středa, správce vojenského kostela sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech.

Kromě možnosti prohlídky jednotlivých místností a částí kasáren jsme také mohli nahlédnout do zbrojní místnosti, kde jsme viděli nejnovější vybavení Hradní stráže, od osobních zbraní členů až po speciální druhy zbraní. Zajímavá byla i návštěva na zkoušce Hudby Hradní stráže s následnou ukázkou několika písní. Zazněly písně pro příjezdy delegací, doprovod prezidenta, ale i různé známé písně v podání žesťových nástrojů.

Další částí exkurze byla návštěva a plná prohlídka katedrály svatého Víta, kde jsme měli možnost prohlédnout si zblízka např. i Svatováclavskou kapli s hrobkou svatého Václava a spoustu dalších zajímavých a normálně ne tak jednoduše dostupných částí katedrály. K prohlídce Pražského hradu patřila i návštěva starého Královského paláce a Vladislavského sálu. Neunikla nám ani možnost vidět střídání Hradních stráží, ovšem opět z trochu jiného pohledu, a to z vnitřních prostor hradu, které jsou během střídání normálně nedostupné.

Po prohlídce Pražského hradu a katedrály jsme se vydali i do muzea Hradní stráže v Prašné věži, kde jsme mohli vidět vybavení a uniformy Hradní stráže, od nejstarších až po ty nejnovější.

Celkově byla exkurze velice povedená, bohatá na program a hlavně nám přinesla neopakovatelný zážitek, za který, dovolím si promluvit za všechny účastníky exkurze, jsme vděční.

Autoři: Matěj Vlček, 2.B (text), Martin Rufer, kvinta (foto), Klára Kupcová, 2.B (foto), Mgr. Michal Smatana (foto)