4. června 2016 - Fyzika prakticky - domácí solární vařič

Posledních pár hodin fyziky jsme se třídou, pod vedení paní učitelky Hotové, strávili výrobou solárních vařičů. Po dlouhém brouzdání na internetu jsme si ve skupinkách našli nejrůznější návody, a pustili jsme se do práce.

Lavice se naplnily spoustou "výrobního materiálu", a po pár hodinách stály naše výtvory připravené k prvnímu použití. Počasí nám sice moc nepřálo, ale i tak jsme zaznamenali úspěchy. Měřili jsme narůstající teplotu uvnitř vařiče, ohřívali vodu, a dokonce se nám podařilo usmažit křepelčí vajíčko.

Doufáme, že se počasí zlepší, a my budeme moci naplnit plány, a upéct v naší "solární troubě" buchtu.

Na fotkách je usmažené křepelčí vajíčko. Vajíčko jsme "smažili" přibližně 1 hodinu a 15 minut. Bílek nám vlivem dlouhého a pomalého ohřívání zpapírnatěl, a vytvořil velice slabý povlak, který není na fotce moc vidět.

Solární vařič byl pro naše vajíčko vyroben z kartonové krabice, která byla vyplněna polystyrenem, který byl polepený alobalem. Na dno krabice jsme nalepili černý papír (aby přitahoval lépe teplo), jako víko krabice jsme použili sklo. Na sklo jsme ještě pomocí původního víka krabice a alobalu odráželi sluneční záření, a tím zvýšili účinnost našeho malého vařiče. Uvnitř se velice rychle akumulovalo teplo. Nejdříve se z vajíčka začala vypařovat voda, a orosilo se nám víko vařiče. Poté začalo vajíčko pomalu tuhnout, a po více než hodině bylo hotové. Škoda jen, že jsme si ho zapomněli ochutit.

Aktualizace 8. června 2016

Dnes nám počasí po dlouhé době opět dopřálo i o hodinu fyziky, a tak jsme vyrazili s našimi vařiči ven. Největším "hitem" bylo dnes ohřívání párků, což se dařilo naprosto bez problémů. Sice mezi námi byli i tací, co jedli párky za studena, protože už to nemohli vydržet. Ale jak se říká - kdo si počká, ten dočká.

Autoři: Lucie Valdová, 3.B (text+foto), Jaroslav Hampejs, 3.B (foto), Naďa Vančurová, 3.B (foto)