18. října 2016 - Time capsule neboli časová schránka

Ke konci záři jsme se v angličtině s panem Sedlárem dostali k tématu time capsule neboli časová schránka. V článku se psalo o dvou časových schránkách pohřbených v NYC. Zde se zrodil nápad zakopat svou vlastní, kam dáme předměty, které vystihují naši dobu. Ač to byl výběr složitý, nakonec všichni přiložili ruku k dílu.

Karolína Nodesová připravila seznam věcí, které by mohly být vloženy do časové kapsle a měly by odrážet náš každodenní život. Většina z nás se inspirovala Káji seznamem a zbytek si vymyslel věci sám. Všichni jsme se shodli na tom, že věci, které jsme uložili do časové schránky perfektně odráží naši dobu. Například: Agáta vložila do schránky elektronickou cigaretu, Martin obětoval proteinové kapsle nebo Terka Smitková svůj kartáček :). Dále tam najdete například USB s dílem seriálu Hry o trůny, protože kdo ho v dnešní době nesleduje. Nela našla své staré Pokémon kartičky, které se hodí do současnosti kvůli mánii Pokémon GO. Terka Šilhavíková se rozhodla zakonzervovat dnešní podobu flašky od Coca Coly a Kája společně se Sárou a Johankou nafotili místa z Mostu - kino, magistrát, divadlo, Prior, ale i naši školu a paneláková sídliště.

Každý z nás měl za úkol odůvodnit svůj výběr věci do časové schránky. Proto jsme museli napsat průvodní text - v anglickém jazyce. Někdo z nás se zalekl představy popisování celé A4 a ještě k tomu v angličtině, jiní se toho zhostili velice dobře. Nemyslím si, že někdo tento úkol nesplnil, fungovala týmová práce, schopnější radili méně schopným a vzešel z toho slušný výsledek, na který můžeme být pyšní i za 30 let, kdy se schránka otevře.

Z důvodu možnosti poničení nebo postupného rozkladu textů a fotek, jsme se rozhodli zalisovat tyto dokumenty do fólie, která je odolná a vydrží dekády.

Jako naši časovou schránku jsme použili kanystr, který nám náš úžasný pan školník zprostředkovall. Pan učitel ho pak rozřízl (kanystr), a protože byl špinavý, musel se vymýt. Do něj jsme potom dali všechny věci a zalepili ho kvanty lepící pásky.

Zakopání jsme provedli na školním pozemku - před vchodem u B1 - v úterý 18. října. Souřadnice místa uložení jsou: 50°30'50.765''N, 13°38'13.442''E

Pan učitel s panem školníkem našli místo, kam by se naše časová schránka dala uložit. Ráno jsme se tedy sešli s potřebným náčiním k zakopaní a vyrazili jsme na místo. Nejprve jsme začali s odhadováním rozměrů potřebné jámy, poté jsme začali kopat. Každý z nás přiložil ruku k dílu a společně jsme vydolovali díru přibližně o velikosti 100x50cm. Uložili jsme časovou schránku do jámy a vykopanou hlínou jsme jámu zaházeli. Nakonec jsme jen udupali půdu a uklidili náčiní.

GOODBYE in 30 years!

Autoři: studenti 2.A (text), Ing. Roman Sedlár, MBA (foto)