11. listopadu 2016 - Fyzikální exkurze v Praze

Paráda. My studenti, kteří docházíme na semináře z fyziky, vyrážíme v pátek ráno s paní profesorkou Hotovou na dokonalou fyzikální misi. Cílem naší mise je Ústav fyziky plazmatu Akademie věd České republiky v Praze 8. Ovšem žádné plazmové televize, žádná krevní plazma, nýbrž čtvrté skupenství hmoty, to je, oč tam běží.

Úvodem jsme absolvovali krátkou přednášku, jejímž tématem byla jednak historie ústavu, jednak plazma samotné. Načerpali jsme teoretické informace o tom, co je plazma, abychom se následně soustředili na centrální bod naší mise - Tokamak Compass. Jde o zařízení výzkumu fyziky vysokoteplotního plazmatu. Zkoumá se zde speciální způsob výroby energie, který nabízí řešení energetického nedostatku v nedaleké budoucnosti lidstva. Fyzikální procesy probíhající v Tokamak Compassu se aktuálně nachází ve vývojové fázi a nasazení do plného provozu a průmyslové využití se předpokládá až kolem roku 2050.

Plazmatu jsme se dokonce mohli dotknout holou rukou. Jde o zkušenost, na kterou se tedy rozhodně nezapomíná. Závěrem jsme byli svědky kontrolovaného výbuchu plazmatu. Tohle jsme všichni ve zdraví přežili, a přežil to i náš svět. A tak to má nepochybně být: fyzika, věda, výzkum, to vše má sloužit výhradně k prospěchu všech lidí na světě.

Autoři: Marek Fux, sexta (text), Vojtěch Novák, sexta (foto), Martin Rufer, sexta (foto)