25. října 2017 - Drážďanské muzeum státní bezpečností služby

Dne 25. října se žáci 3.A společně s žáky 4.A a 4.C vydali na exkurzi do drážďanského muzea státní bezpečností služby. Učitelský dozor nám dělali vyučující německého jazyka - pan učitel Přenosil a paní učitelky Vargová a Schlenker. Ráno v 8 hodin se od sportovní haly vydal autobus směrem do Drážďan, po zhruba hodině a půl jsme dorazili na místo určení - Gedenkstätte Stasi. Zde nás uvítala velmi milá průvodkyně Iva, která, naštěstí pro nás, celou prohlídku uváděla v češtině :-)

Říkáte si, kam jsme to vlastně šli? V názvu zkratka Stasi dokáže krásně napovědět - areál, kterým jsme si prošli, byla totiž bývala věznice a sídlo Staatssicherheit, neboli Státní bezpečnosti, které bylo zachováno v původním stavu, společně s kancelářemi a konferenčními místnostmi. Součástí prohlídky byla i výstava vozů již zmíněné Státní bezpečnosti. Celá skupina si prošla chodbami, kterými za “totáče” chodilo stovky politických vězňů, dále jsme si prohlídli cely, ve kterých byli vězněni někdy až rok, prohlédli jsme si přijímací místnosti a usedli do křesel vedení Stasi.

Místní atmosféra na většinu z nás dolehla, a zřejmě nebudu mluvit jen za sebe když řeknu, že v tu chvíli jsem si začala o něco více vážit všech svobod, kterých se mi v současné době dostává.

S těmito pocity jsme areál opustili a vkročili do slunečných podzimních Drážďan vstříc různým druhům zábavy - ať už za nákupy, nebo za dobrým jídlem.

Autorky: Karolína Nodesová, 3.A (text), Monika Jeníčková, 4.A (foto), Sára Malá, 3.A (foto)