18. října 2023 - Týden duševního zdraví - Den třetí

Hned ráno jsme začali s jógou. V tělocvičně už bylo vše připravené. Veronika, naše lektorka, nás citlivě vedla. Je opravdu zkušená, józe se věnuje více než 12 let. Jóga jí byla nápomocná v procesu sebepoznání. V té době pomocí jógy ze sebe, jak říká, odlupovala nánosy vzorů a názorů jiných lidí, kteří ji říkali, jaká by měla být. V tomto procesu stále pokračuje. A my s ní.

Současně s cvičením jógy jsme měli možnost se v rámci workshopu setkat s Alenou Jirákovou, zakladatelkou mosteckého Centra radost, kde se věnuje zejména práci s dětmi. Je velmi tvořivým a empatickým člověkem s velkým vhledem do složitých a těžkých životních situací. Povídali jsme si o tom, jak pracovat se stresem a kde hledat nové zdroje pro vlastní růst.

Od 9 hodin zhlédli studenti dokumentární film Vision Quest, aby spolu se dvěma absolventy přechodového rituálu Oldřichem Hotovým a Zdeňkem Káleckým sledovali muže, kteří v dokumentu aktuálně rituálem procházejí. Poslechli si jejich dojmy, viděli emoce, které přirozeně plynou v prostoru, a nahlédli do světa mužů, kteří hledají vlastní cestu a chápou význam poznávání sebe sama. Chtějí vědomě prožívat dobré i zlé, co je v životě potkává. Před i po dokumentu se mluvilo o rituálech obecně, neboť jsou to procesy, kterými lidé v historii vždy procházeli a které se z našich životů bohužel postupně vytratily. I jejich obnova může velmi přispět k větší vyrovnanosti.

Třetí den našeho projektového dne jsme zakončili v rytmu bubnů, bubínků a tamburín. Je doloženo, že společné bubnování má pozitivní vliv na zdraví člověka. Uvolňuje stres a napětí, snižuje krevní tlak, navodí pocit pohody, propojuje pravou a levou hemisféru atp. Ale, hlavně nás to bavilo… Na začátku jsme se trochu ostýchali. Petr Šušor nám říkal, že západní civilizace je málo vybubnovaná, ale nakonec se mu podařilo nás vtáhnout, zbavili jsme se studu a na konci bubnování, nám všem na tváři zářil úsměv. Byl to opravdu skvělý zážitek. Díky.

Metoda Drum Circle k nám přišla ze Spojených států, kde je velmi oblíbená již od 70. let. Navazuje na prapůvodní potřebu lidí po celém světě, a to je komunikace pomocí hudby. Kořeny DC sahají na úplný počátek lidského společenství. Tato technika, příbuzná muzikoterapii, se ve světě využívá jako prostředek relaxace, redukce stresu a forma skupinové terapie, mezi jejíž efekty patří například i posílení imunitního systému.

Ohlasy studentů:

Překvapilo mě, že existuje něco jako přechodové období v životě. Ze začátku jsem byl trošku zmatený, ale potom jsem se ponořil do tématu a vše dávalo smysl. Myslím, že to má význam i pro mladší nebo starší lidi, než jen pro muže středního věku. Pro mě samotného to znamená dát více pozornosti i jiným věcem, které mě čekají…

Autorky: Mgr. Iveta Macánová (text), Mgr. Barbora Poštová (foto), Bc. Markéta Žatecká, DiS. (foto+video)