3. října 2016 - Exkurze do ČESKÉ TELEVIZE

Na závěr Mediálního týdne se někteří studenti vydali na exkurzi do sídla České televize. Prošli jsme si jednotlivá studia, mohli jsme si vyzkoušet práci kameramana nebo moderátora. Také jsme se dozvěděli něco z historie České televize.

Někdejší Československá televize, dnes Česká televize sídlí na Kavčích horách. Kavčí hory je místní název pro jeden ze západních výběžků pražské Pankrácké planiny respektive Pankrácké říční terasy. První zkušební vysílání z Měšťanské besedy začalo 1. května 1953 (vystoupil v něm František Filipovský). Toto datum se považuje za datum vzniku ČST jako takové. ČST byla zpočátku financována státem, koncesionářské poplatky přišly až později. Z počátku bylo pro diváky připravováno vysílání na 3 dny v týdnu, s postupujícím vývojem se vysílací doba stále prodlužovala. Celotýdenní program si diváci mohli užít již od roku 1958.

V roce 1955 se uskutečnil první sportovní přímý přenos - jednalo se o hokejový zápas.

ČT zahájila vysílání 1. ledna 1992. Od roku 2013 vysílá Česká televize šest celoplošných programů. Kromě výroby vlastních pořadů ČT také podporuje českou kinematografii či charitativní činnost.

Autoři: Mgr. Iveta Macánová (text+foto), Martin Rufer, sexta (foto)