24. - 27. listopadu 2016 - Opava cantat 2016 - finále celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů

Ve čtvrtek 24. listopadu 2016 jsme se vydali na finále celostátní soutěže do Opavy, na kterou jsme se více než půl roku připravovali. Cesta byla velice dlouhá - 6 a 1/2 hodiny jsme seděli v autobuse! Každopádně to celkem uteklo, protože jsme se na soutěž všichni těšili.

Když jsme konečně dorazili do Opavy, ubytovali jsme se v jedné ze tříd místního gymnázia.

Druhý den, tedy 25. listopadu 2016, jsme v 8 hodin ráno vyjeli do nedalekého Slavkova, kde jsme měli výchovný koncert pro celou školu. Pan ředitel na nás působil velice mile. Náš koncert trval necelou hodinu. Byli jsme moc rádi, že jsme ho mohli uspořádat, a to nejen z toho důvodu, že jsme si zopakovali skladby na naše soutěžní vystoupení, ale i proto, že jsme mohli udělat dětem radost a zpříjemnit jim páteční dopoledne (přestože musely absolvovat zbytek výuky). Tento koncert se pojil s událostmi 28. října a 17. listopadu, takže jsme byli požádáni o zazpívání naší hymny. Děti se snažily zpívat s námi, což nás velmi těšilo! Všem se koncert moc líbil a to nás hřálo u srdíčka! :-)

Od 14:00 do 16:00 se konala přehlídka nesoutěžních sborů II. kategorie. Po této akci přišel na řadu workshop, kde jsme se učili 3 společné skladby na závěrečný koncert. Všichni jsme z toho byli nadšení, protože náš učitel, pan Michael Grohotolsky (mimo jiné také porotce), byl Rakušan a nejen že byl vtipný, milý a sympatický, ale jak nádherně zpíval a jak suprově pojal tento workshop. Dále nás skladby učil pan Michal Vajda, předseda poroty.

V 19:30 začal zahajovací koncert v kostele svaté Hedviky, kde se nám představily 2 sbory, jeden z nich byl místní opavský sbor a druhý akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské. Na závěr koncertu jsme si společně zazpívali jednu skladbu, kterou jsme se naučili na workshopu, konkrétně Spirit of God. Všichni jsme byli unavení, a tak jsme se šli pořádně vyspat na den D!

Ráno 26. listopadu 2016 jsme vstali pravou nohou. V klidu (pravda, v klidu byli jen někteří, ostatní jsme byli ze soutěže dost nervózní) jsme si šli na snídani, kde jsme se pořádně posilnili. Po vydatném jídle jsme se ve třídě rozezpívali a zazpívali si skladby na soutěž.

Soutěž začala v 10:00 a končila ve 12:30. My na řadu přišli v 11:45. Přišli jsme, zazpívali porotě svých 5 soutěžních skladeb, jak nejlépe jsme uměli, a spokojeně odešli. Měli jsme z toho výborný pocit! Vše se povedlo, jak mělo! Paní sbormistryně nás také pochválila, byli jsme našim výkonem před soutěžní porotou nadšeni! V odborné porotě seděli: pan Michael Grohotolsky (umělecký vedoucí komorního sboru Wiener Kammerchor), pan Michal Hájek (zvítězil v mezinárodní soutěž sbormistrů), pan Čeněk Svoboda (sbormistr vokálního ansámblu I Dilettanti), pan Michal Vajda (člen Hudební komise UČPS) a pan Jiří Slovík (sbormistr v dětském operním studiu opavského divadla). Když jsme se vrátili zpět do třídy, začalo sdělování dojmů a následovala procházka ven. Zrovna se na náměstí rozsvěcel vánoční stromeček, tak jsme ho společně s Opaváky odpočítali. Když jsme se po procházce vrátili, začali jsme se připravovat na velké vyhlášení soutěže a závěrečný koncert. Byli jsme pozváni na zámek Hradec nad Moravicí, kam jsme dorazili společně s pěveckým sborem gymnázia Havířov v 19:30. Začalo dlouho očekáváné vyhlášení a my byli velice nervózní. A vyhráli jsme! Máme bronzové pásmo z republiky - z čehož máme všichni velikou radost! Také jsme získali zvláštní ocenění za klavírní doprovod našeho klavíristy Martina Rufera (O6). Po tomto vyhlášení některé sbory zazpívaly skladbu, za kterou byly oceněny. Také jsme si všichni společně zazpívali zbylé 2 písně z workshopu (chorál Svatý Václave a Smetanovo Proč bychom se netěšili). Velice jsme si to užili a když zpívalo dohromady tolik lidí, znělo to božsky! Poté konečně zámecká večeře. Dostali jsme americké brambory se dvěma plátky kuřecího masa a salát. Bylo to výborné, výborné. Po večeři byla volná zábava, která se také povedla. Sbormistři měli mezitím poradu s odbornou porotou. Každopádně jsme jeli "domů" do školy docela brzy, poněvadž nás ráno čekalo brzké vstávání a museli jsme být fit na dlooooouhou cestu.

A už je tady neděle 27. listopadu 2016, kdy jsme si po snídani sbalili věci, uklidili po sobě třídu a spokojeně odjeli domů.

Jubilejní dvacátý ročník soutěže Opava cantat jsme si náramně užili, i když to bylo pro nás všechny opravdu náročné!

Autoři: Markéta Rybínová, 3.C (text), Mgr. Michal Smatana (foto)