29. května 2019 - Letní zpívání v Děkanském kostele

Bylo 29. května 2019 a v nás už bylo nadšení z nového dne. Ale ne z jen tak obyčejného dne. Byl to ten den, den D. Den, kdy náš kostel Nanebevzetí Panny Marie rozzáří náš sbor SMoG. Den, kdy všem ukážeme, jakou práci náš sbor udělal a jak moc si na zpívání dal a stále dává záležet.

V deset hodin jsme se sešli u školy a společně pospíchali ke kostelu, kde na nás čekali ostatní členové sboru, jak malí, tak velcí. Před námi byla opravdu velká výzva - nejen zopakovat všechny písně (jak pouze pro malé, velké ale i naše společné), ale také se naučit nástup a odchod z hlavní scény. Zpívání nám šlo mnohem lépe než nácvik nástupu, ale vše jsme nějak zvládli.

Po třech hodinách jsme rychle utíkali domů se posilnit a poté už jsme jen čekali do čtyř hodin, kdy jsme se všichni vrátili zpět do kostela. Čas běžel jako voda. Ještě jsme jednou vše přezkoušeli (hlavně tedy nástup) a postupně začali přicházet naše rodiny, přátelé, učitelé a spolužáci. Nervozita začala stoupat a ručičky na hodinkách už se blížily k šesté hodině. Rychle jsme naše blízké pozdravili, usadili je a utíkali na místa. Za chvíli to mělo přijít, náš čas zazářit.

Náš koncert zahájili mladší členové našeho sboru s písněmi například Saxana a Kolik je na světě. Po těchto písních se přidala starší část sboru. Společně jsme si zazpívali několik písní a v září reflektorů zůstala jen "stařešinská" část sboru. Zpívali jsme písně z různých koutů světa, z různých dob i různých žánrů. Náš repertoár se skládal z lidových písní, duchovních, ale také z písní populárních. Na konci jsme si celý sbor zazpívali píseň Oh Happy Day, při které nechyběl sólový zpěv, a tímto jsme zakončili náš koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Koncert jsme si moc užili a jsme rádi, že se naše úsilí a práce vyplatily. Hlavně chceme poděkovat našemu skvělému klavíristovi Martinu Ruferovi, který byl úžasným doprovodem pro naše zpívání. Také chceme poděkovat naší nejlepší paní sbormistryni paní Daně Řepové, která do našeho sboru vkládá nejen veliké úsilí, ale hlavně své srdíčko a to je jeden z důvodů, proč nás naše zpívání tolik baví. Bez ní bychom nebyli tam, kde jsme teď. Už nyní se těšíme na další vystoupení. Tak zase na viděnou a na slyšenou na některém z příštích koncertů.

Autoři: Natálie Jordanov, 1.B (text), Mgr. Michal Smatana (foto)