8. listopadu 2021 - Exkurze na Francouzský institut v Praze

Na pondělí 8. listopadu 2021 jsme měli v rámci výuky francouzštiny naplánovanou exkurzi do Prahy. Sraz byl v 6:50 před gymnáziem, kam nás přijel vyzvednout autobus. Jely třídy Kvarta, 1.C a 2.B. Autobus nás dovezl na Malou Stranu, kde jsme se my, co se učíme francouzštinu, oddělili od zbytku skupiny a vydali se s paní učitelkou Bočanovou směrem na Francouzský institut.

Vyrazili jsme přes Vltavu po Mánesově mostu, okolo Rudolfína a Filozofické fakulty. Dorazili jsme na Staroměstské náměstí, kde jsme si prohlédli památky jako např. Staroměstskou radnici s orlojem, Týnský chrám a historické gotické, renesanční a barokní domy. Zastavili jsme se na chvilku před pomníkem Mistra Jana Husa a u Mariánského sloupu. Prošli jsme kolem několika restaurací, obchůdků a kaváren, až jsme se dostali na Václavské náměstí, kde jsme měli na chvilku rozchod na snídani. Poté jsme vyrazili k Francouzskému institutu, který nebyl daleko. Naše exkurze začínala v 10:00. Hned u vchodu je knihkupectví, kde jsme si mohli zakoupit francouzské knížky či jiná média. Na začátku se nás ujala milá paní, která nám představila historii Francouzského institutu, informovala nás, jaké akce se v něm konají a také, že se dají u nich půjčovat knížky. Potom nás zavedla do krásné útulné knihovny plné knížek, časopisů, komiksů atd... (vše samozřejmě ve francouzštině), kde jsme se dozvěděli něco o francouzské literatuře.

Po návštěvě knihovny jsme měli možnost podívat se na dvůr institutu, kde se nachází francouzská kavárna. Mezi tím přišla paní, která pro nás měla připravenou zajímavou prezentaci na téma "Rok ve Francii". Jedná se o program určený pro středoškoláky, kdy je školní rok strávený ve Francii, kde se učíme stejně, jako místní žáci. Také jsme se dozvěděli, jaké certifikáty na tuto zkušenost potřebujeme a jak funguje francouzský systém škol. Následovala druhá přednáška o studiu ve Francii po úspěšném ukončení střední školy. Na to samozřejmě potřebujeme jiné, vyšší certifikáty. Spousta lidí díky tomu začne žít ve Francii a otevře si spoustu nových životních možností. Na konci nás čekal malý kvíz, při kterém žáci, kteří byli na prvním, druhém a třetím místě, byli oceněni.

Od institutu to byl už jen kousek k Václavskému náměstí, kde nás čekal rozchod na oběd. Většina z nás si po návštěvě Francouzského institutu zašla na oběd do některé z tamních restaurací. A po kontrole testů na Covid19 jsme se mohli pustit do jídla. Po obědě ještě většinou zbyl čas projít některé místní obchody a poté už následoval sraz. Po několika minutách jsme se všichni sešli a mohli jsme vyrazit k autobusu na Hlavní nádraží. Cesta zpět byla pohodová a podle plánu jsme dorazili zpět ke gymnáziu.

Co jsme si z dnešní exkurze odnesli: Dozvěděli jsme se, jaké je to studovat ve Francii a vůbec jaké je tam žít. Také jsme zjistili, že na to nutně nepotřebujeme dokonale mluvit francouzsky. Ve Francii se totiž často vyučuje také v angličtině. Dokonce mnoho francouzských slovíček je odvozeno z angličtiny. Stipendia ve Francii patří k těm větším v Evropě, takže o finanční situaci se zde také bát nemusíme. Získali jsme tedy všeobecný přehled, jaké to bude, kdybychom se rozhodli studovat ve Francii. Dozvěděli jsme se také hodně informací o certifikátech, které můžeme složit. Exkurze se nám moc líbila😊

Autoři: Karolína Gremlicová, Jana Machynová, Marek Těšitel, Jakub Zunt