19. května 2022 - Vítězství ve finále mezinárodní matematické soutěže Adama Riese

Ve čtvrtek 19. května 2022 se v online prostředí uskutečnilo finále 27. ročníku mezinárodní matematické soutěže Adama Riese, kterou Podkrušnohorské gymnázium Most organizuje ve spolupráci se Svazem Adama Riese sídlícím ve městě Annaberg-Buchholz (SRN). Účastníky tohoto finálového kola byli žáci prim gymnázií Ústeckého kraje a pátých tříd gymnázií spolkových zemí Sasko, Bavorsko/Oberfranken a Duryňsko, kteří úspěšně absolvovali předcházející regionální kola soutěže.

Tato soutěž se u našich západních sousedů těší velké vážnosti. Prvního kola se ve spolkových zemích Sasko, Bavorsko a Durynsko účastní více než 1200 studentů. Příklady, které musí studenti řešit, jsou svou povahou a velmi často i odkazy na historické reálie 16. století netypické pro běžnou matematiku probíranou v současném českém školství.

Velmi nás těší, že celkovým vítězem letošního ročníku soutěže se stal žák primy našeho gymnázia Ondřej Lisický. Druhý zástupce naší školy ve finále, Denis Svoboda, se umístil mezi úspěšnými řešiteli. Oběma gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

Autor: Mgr. Michal Smatana