22. až 25. května 2022 - Celostátní kolo Dějepisné olympiády

Od neděle 22. května do středy 25. května se v Hradci Králové konalo celostátní kolo Dějepisné olympiády. Toto dějepisné klání jsem si jel hlavně užít, jelikož to bylo poslední celostátní kolo, jehož jsem se mohl zúčastnit.

V „Salonu republiky“ se sešlo šedesát nadšenců pro dějepis ve dvou kategoriích, kteří přijeli porovnávat své vědomosti o české šlechtě. Naše středoškolská kategorie se věnovala šlechtě v historickém období od roku 1648 do roku 1948. Samotná olympiáda, konající se na Univerzitě Hradec Králové (paradoxně na Přírodovědecké fakultě), měla dvě hlavní části – písemný test a obhajoba písemné práce, již jsme zhotovovali měsíc před celostátním kolem. V našich pracích jsme se věnovali konkrétním šlechticům ze svých regionů. Na jednom místě se tak sešli Alfréd Windischgrätz, Kristián Kryštof Clam-Gallas, Karel Max Lichnovský z Voštic a dalších 25 šlechticů. Obhajoby jsme přednášeli před plénem spoluúčastníků a odbornou porotou, která nás zahlcovala podrobnými otázkami. Do této plejády jsem přispěl svojí prací o duchcovském hraběti Josefu Karlu Emanuelovi z Valdštejna.

Během čtyř dní byl pro nás zajištěn také kulturní program. Navštívili jsme stálou historickou expozici královehradeckého Muzea východních Čech, absolvovali jsme večerní procházku historickým centrem města. Připravena pro nás byla také vynikající a osvěžující přednáška pana doktora Jindřicha Koldy o Františku Antonínu Šporkovi.

Na závěr soutěžního klání proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků, které se konalo v již zmíněném muzeu. Každý z účastníků dostal diplom za účast, nejlepších deset bylo odměněno knižními cenami.

Ačkoliv jsem se mezi nejlepších deset neprobojoval a ostatní pořadí nám bohužel nejsou známa, olympiádu jsem si moc užil. Byla tu skvělá parta podobně trhlých lidí a naprosto úžasný pedagogický dozor z Ostravy. Ve východních Čechách jsem strávil krásné čtyři dny, na něž budu ještě dlouho vzpomínat. Zároveň jsem tak mohl zakončit svoji účast v dějepisných olympiádách, po nichž se mi bude určitě stýskat. Přeji mnoho úspěchů našim studentům, kteří se do této vědomostní soutěže zapojí v příštích letech. Účast na dějepisné olympiádě vám mohu jedině doporučit.

Autoři: Adam Novák, oktáva (text), Web Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (foto)