1. června 2022 - Kvarta a 2.B na exkurzi v Drážďanech

Ve středu 1. června 2022 se třídy kvarta a 2.B, v doprovodu pana učitele Přenosila, paní učitelky Volmutové a pana učitele Volmuta, zúčastnily exkurze do saských Drážďan. Navštívili jsme drážďanské renesanční sbírky uložené v Rezidenčním zámku. Sbírky zahrnují historii sahající do období konce 15. století. Návštěvníkům utkví v paměti rozsáhlé expozice renesančního oblečení, uměleckých předmětů, obrazů, mincí i zbroje.

Zjistili jsme, že o vzhledu expozic a samotné budovy zámku se rozhodlo téměř nedávno. Zásadní rozhodnutí o tom, jak danou historickou pamětihodnost zachránit před zchátráním, s sebou přinesly především společenské změny po roce 1989, které vedly ke sjednocení Německa a celkovému zlepšení vztahů i ke kulturnímu odkazu v jeho východních částech.

Měli jsme možnost poznat více historii a „nasát“ atmosféru, která návštěvníky zláká zřetelnou upraveností a pečlivostí, stejně jako fakt, že se restaurátorům povedlo, i přes škody zanechané bombardováním v roce 1945, uvést zámek do podoby před 300 lety.

Ve zbývajícím čase jsme se mohli pustit do časově limitovaného „průzkumu“ města. Rozchod k volnému pohybu po městě jistě většina uvítala, přeci jen město nabízí několik nákupních center, obchodů známých značek, a také příležitost procvičit si slovní zásobu pro některé v němčině, pro ostatní v angličtině. Nakupování nebylo jedinou možností, jak využít rozchod. Někteří z nás se ještě stihli projít po Prager Strasse.

Počasí nám přálo, čas velmi rychle uplynul a doba návratu se přiblížila. Do Mostu jsme dorazili v podvečer, opět před Sportovní halu a v plném počtu 😊. Celý výlet jsme si všichni moc užili.

Autoři: Tomáš Balín, kvarta (text), Mgr. Tomáš Volmut (foto)