8. června 2022 - Koncert sboru SMoG v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

Ve středu 8. června 2022 jsme my, jakožto zpěváci Podkrušnohorského gymnázia v Mostě, měli ukázat, co jsme se za půl roku usilovného cvičení plného radosti a bolesti naučili a jestli naše pěvecké schopnosti uspokojí ucho posluchačovo aspoň dostatečně. Naší výhodou byla omluvená celodenní absence ve škole, kterou jsme využili k přípravám na večer.

Sraz byl domluven na desátou hodinu dopolední u horní budovy. K mému překvapení jsem dorazil jak já, tak i ostatní včas. Cestou ke kostelu jsme se ještě stavili u dolní budovy pro ozdoby a pro veškeré potřebné náčiní k uskutečnění koncertu. Když jsme dorazili do kostela, překvapilo nás neobyčejné teplo, které většinou v kostele není. S teplem však přišlo i dusno, které se zpěvem nejde tak dobře dohromady. Díky tomuto dusnu nám nebylo úplně do zpěvu… Během příprav jsme si vyzkoušeli příchody a odchody na podium, pořadí všech písní a také naše postavení během koncertu.

Zpívali jsme před oltářem, takže jsme hezky viděli na paní Řepovou i na obecenstvo. Po hodině a půl jsme měli rozchod a vrátit jsme se měli v 16:20.

Během pauzy jsem zašel domů, abych si připravil všechny věci, které jsem potřeboval. Paní Řepová nám mužům zdůrazňovala, abychom si přinesli košile s kapsou u srdce. A jak je naším zvykem, téměř všichni na to zapomněli. Do kapsy se měl dát kapesníček modré barvy. Naštěstí naši chybu zachránila paní z kostela, které nám před koncertem donesla špendlíky, díky kterým jsme si mohli kapesníčky umístit tam, kde měli být. Holky to měli jinak. U srdce měli připnutou malou slunečnici.

Slunečnice nebyli vybrány náhodou, ale s jasným účelem. Slunečnice je totiž národní květina Ukrajiny.

Výtěžek z celého koncertu šel na pomoc novým ukrajinským žákům v naší škole. A výtěžek nebyl vůbec malý. Vybrali jsme okolo 15 000 korun. To je podle mě moc hezké číslo.

Když bylo vše připraveno a rodiče již byli na svých místech, mohli jsme náš koncert začít.

Stručně řečeno, povedlo se nám to. Nic jsme nepokazili, všechno šlo tak, jak mělo. Úžasný projev našeho moderátora Adama, výborné doprovázení našeho klavíristy Martina, mé mlácení do bubnu a krásné sólo našeho Vojty jenom sladce doplňovalo naši práci. Měl jsem z toho krásný pocit.

Z našeho vystoupení, z nádherného kostela, ale i z naší party. Jsem vděčný za lidi, které jsou ve sboru kolem mě. Navzájem jsme se podporovali a až na jednu výjimku nebyly žádné problémy. Je mi moc líto, že naši maturanti musí odejít. Budou mi tam chybět.

Teď naše zpívání necháme zrát jako víno a budeme si užívat zaslouženého odpočinku.

Maturanti budou oslavovat úspěšné ukončení jejich studia. Já, jakožto prvák budu se spolužáky sbírat nové síly na další rok. A naše paní sbormistryně? Ta si užije dva krásné měsíce bez našeho rušení a povídání na zkouškách. A tento odpočinek si po právu zaslouží.

Autoři: Martin Piták, 1.C (text), Mgr. Michal Smatana (foto)