10. června 2022 - Koncert SMoGu v rámci Noci kostelů

10. červnem sbor SMoG ukončil svoje předprázdninové koncertní turné. Naší poslední zastávkou se stala kaple svatého Jana Nepomuckého v obci Lišnice. Do této malinké vesničky jezdíme pravidelně v období adventu, nikdy jsme sem však nezavítali v letním období. Koncert byl uspořádán u příležitosti celorepublikové akce Noc kostelů, do níž se zapojuje 1725 kostelů a modliteben po celé republice a zvou veřejnost na bohaté programy. Lišnice pro širokou veřejnost nabídla právě naše vystoupení.

Lišnická kaple svatého Jana Nepomucké není nikterak velkým prostorem a této situaci jsme se museli přizpůsobit. V době, kdy zpíval celý sbor (junioři a čtyřhlasý sbor dohromady), jsme posluchače doslova obklopili ze tří stran. Ti tak měli jedinečný zážitek. Nám to také vůbec nevadilo. Alespoň jsme mohli lépe vychutnat zdejší přátelskou atmosféru, na níž se vždy nemůžeme dočkat. I přes mnohé vzrušující komplikace jsme si zpívání v Lišnici velmi užili. Doufáme, že se sem zase v zimě vrátíme.

Autor: Adam Novák (text)

Konec SMoGovského turné

Tak a je to tady. Další SMoGovské letní turné je u konec a my jsme všichni moc vděční za to, že vůbec mohlo proběhnout. Po nucené dvouleté pauze jsme opět půl roku makali na tom, abychom mohli rozdávat radost zpěvem a myslím si, že se nám to povedlo.

Koncert pro naše milované staroušky měl úspěch, zpívání na předávání maturitních vysvědčení také, vrchol turné – letní koncert v kostele byl bomba a ukončení sezóny, v srdeční záležitosti, v Lišnici též. A jako odměnu jsme si udělali krásný večer na zahradě našeho gymnázia. Jak pan učitel Smatana řekl, měli jsme Afterparty u školníka. Panu školníkovi samozřejmě za vše moc děkujeme.

A jak to vlastně celé probíhalo? Po koncertu jsme se vrátili ke gymplu, kde mužská část sboru uklidila piano, bubínek, stojánek atd. Poté jsme se převlékli do pohodlného oblečení, vzali zpěvníčky, kluci vytáhli kytary a příjemný večer mohl začít. Mezitím pan učitel Smatana rozdělal oheň. Všichni jsme se pohodlně usadili na lavičky a začalo se hrát a zpívat. První hladovci nařízli buřta, napíchli na vidlici a začali opékat. My zbylí hladovci jsme na ně samozřejmě jen tak koukat nemohli a na buřty jsme se vrhli hned vzápětí. Celý večer byl doprovázen velmi příjemnou náladou. Ve 22 hodin jsme oheň uhasili, vše uklidili, rozloučili se a šupky dupky do hajan.

Moc děkujeme naší milované sbormistryni Danušce za její trpělivost a za to, že díky ní jsme mohli mít tak krásné koncerty. V září se těšíme opět na viděnou a na slyšenou.

Autoři: Markéta Rybínová (text), Mgr. Michal Smatana (foto)