12. a 13. června - DofE - Svatošská dívčí expedice

Minulý týden vyrazil do přírody k řece Ohři další expediční tým našich šesti studentek. Všechny plní bronzovou úroveň Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a právě příprava a splnění úkolů expediční výpravy je jednou z podmínek jejího završení.

Přínosem dobrodružné expedice má být například spolupráce v týmu, vypořádání se s dočasným nepohodlím, poznání svých silných i slabých stránek a naučit se s nimi pracovat. Všechno toto a i mnohé další tým ve složení Bára Lukeslová, Lucka Barbořáková, Bára Kutová, Petra Svobodová, Denisa Videmanová a Líba Křížová splnil.

Závěrečná reportáž, kterou studentky uzavřely svoji expedici, ukazuje, že si to užily. Mohou se tak těšit na závěrečnou ceremonii.

Autoři: Jitka Ježková, Jakub Haviar

 

Expedice DofE - bronzová úroveň

Jako účastnice programu DOFE jsme měly splnit expediční výpravu, která zahrnovala 1 noc venku a spoustu dalších úkolů a výzev.

Pro naší výpravu jsme si zvolily Karlovarský kraj. A noc jsme strávily v příjemném autokempu nedaleko Lokte. Vtip celé akce byl v tom, že jsme nemohly používat mobilní telefon a nemohly jsme si nic koupit a tak dokázat, že jsme schopny sbalit všechno potřebné a vydržet cestu s nelehkou krosnou. Ale mělo to i své výhody. Každá měla svou úlohu a tak jsme fungovaly jako velmi silný tým.

Den 1

V neděli 12. června začal den jako stvořený pro výlety. Pro naši přepravu do Karlových Varů jsme zvolily vlak a tak začala naše expedice příjemným spaním ve vlaku.

Ve vlaku jsme obdržely foťák, přímo jako na zavolanou, protože se blížila naše cílová stanice.

Nejprve jsme musely projít Karlovy Vary, což nám trvalo poměrně krátkou dobu, takže jsme se mohly v poklidu rovnou napojit na zelené turistické značení a hurá na výpravu.

Spoléhaly jsme se výhradně na mapu a náš velmi dobře vyvinutý orientační smysl.

První zastávku jsme si udělaly asi po cca 6 km a tam doplnily potřebnou energii a k tomu si užily výhledy.

Následně jsme se vydaly do Svatošských skal, to představovalo jen necelé 3 km. Před naším prvním cílem expedice už zbývalo málo a ocitly jsme se na asfaltové cestě, kde se nás zvědaví cyklisti ptali, odkud to jdeme.

Ve Svatošských skalách jsme měly možnost narazit na zajímavou pověst, která se k tomuto místu váže. Každý skalní útvar má svoje pojmenování, které v pověsti představují svatebčany, kteří se proměnili ve skály. A tak jsme hleděly například na Nevěstu s Ženichem, Tchýni s Tchánem a na další impozantní skalní útvary.

Svatošské skály jsme obhlédly a pokračovaly dál k našemu cíli prvního dne, a to do autokempu nedaleko Lokte v příjemném prostředím v povodí řeky Ohře.

Cestou jsme však měly přestávku, tu jsme využily k osvěžení.

Do kempu jsme dorazily a nemeškaly se stavěním stanů. (Foto je ze cvičné expedice) Následně jsme začaly s přípravami večeře a zbytek večera jsme strávily u ohně.

Den 2 - Pondělí 13. června

Budík zvonil časně ráno a my jsme balily, snídaly, skládaly a připravovaly jsme se na další cestu. Byly jsme nadšeny, že krosny nejsou už tak těžké (ano, neměly jsme už tolik jídla, jako na začátku).

Plán byl dojít do Lokte, posléze do Sokolova, nasednout na vlak a tím ukončit naši expedici. Za chvilku jsme dorazily do Lokte a užívaly si slunečné ráno. Loket se nám velmi líbil, ale musely jsme dál. Na chvíli jsme si nevěděly rady kudy z města, ale rychle jsme si poradily.

Následně jsme se dostaly do příjemného lesa a tak jsme putovaly opět lesní pěšinou směr Sokolov. Na nádraží jsme dorazily s velkým předstihem a tím si tak zajistily přístřešek před velkým deštěm.

Celkem už unavené jsme nastoupily do vlaku směr Most, kde už měla skončit naše expedice.

Ještě před tím jsme ale v Jirkově na nádraží dostaly informaci, že jsme expedici zvládly, to nás velmi potěšilo. Celkem jsme nachodily něco přes 23 kilometrů a měly možnost více poznat Karlovarský kraj.

V neposlední řadě děkujeme paní učitelce Ježkové a panu učiteli Haviarovi za potřebné zaškolení, fotky a psychickou podporu.

Myslím, že mohu napsat za všechny, že to byly 2 dny dobře využitého času a že jsme si to všechny užily.